Podjetja 8.1.2016 16:13

Počivalšek z gospodarsko delegacijo v Teheran

Ljubljana, 8. januarja - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se bo v soboto odpravil na uradni obisk v Iran, kjer ga bo spremljala 46-članska gospodarska delegacija. V času obiska se bo mudil na več ministrstvih, štiri podjetja bodo uradno odprla svoje predstavništvo, gospodarstveniki pa bodo priložnosti iskali tudi na poslovnem forumu.

Ljubljana.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Poslovneži bodo Počivalška spremljali na sestankih na več iranskih ministrstvih. V nedeljo bodo potekala srečanja na ministrstvih za energijo, za informacijske in komunikacijske tehnologije ter za nafto in plin, v ponedeljek pa na ministrstvih za promet, za gospodarstvo in za agroživilstvo ter na organizaciji za kulturno dediščino in turizem, so danes sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

V ponedeljek bo potekal slovensko-iranski poslovni forum z dvostranskimi razgovori med slovenskimi in iranskimi poslovneži. Poleg tega bodo štiri podjetja - Duol, Riko, Iskratel, Comita - med obiskom uradno odprla svoje predstavništvo v Teheranu, Gorenje pa razstavni salon.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je danes ob obisku domžalske občine in družbe Helios med drugim izrazil veselje nad tem, da se z močno gospodarsko delegacijo odpravlja v Iran. Opozoril je tudi, da bodo med drugim podpisali memoranduma o gospodarskem sodelovanju in o sodelovanju na področju energetike.

"V vsakem primeru menim, da moramo kot država pomagati gospodarstvu odpirati nove trge in Iran je ena od držav, za katero menimo, da imata Slovenija in njeno gospodarstvo kar nekaj možnosti," je ocenil. Minister obenem verjame, da je to prvi korak k odprtju slovenskega veleposlaništva v Iranu, ki so ga pred leti zaprli zaradi znanih razlogov.

Na GZS poudarjajo, da je 80-milijonski iranski trg eden od bolj pomembnih izvoznih trgov za slovensko gospodarstvo v tem delu sveta. V pričakovanju ukinitve mednarodni sankcij proti tej državi je in bo po njihovem mnenju še bolj kot kdaj koli pomemben gospodarski vidik sodelovanja med državama.

Generalni direktor Duola Dušan Olaj glavno prednost iranskega trga vidi v zelo velikem povpraševanju po tujih izdelkih in tehnologijah. "To je logična posledica ekonomskih sankcij. Trg je preprosto lačen vsega. Sami vidimo izjemno priložnost ravno v tem, da lahko z našimi halami in rastlinjaki v izjemo kratkem času in cenovno učinkovito pokrijemo njihove potrebe - vsaj delček njihovih potreb," je pred kratkim dejal za STA.

V Iran, kjer pri sklepanju poslov pomembno vlogo igra tudi politika, je po julija lani sklenjenem sporazumu o iranskem jedrskem programu hitro odhitelo več evropskih ministrov z gospodarskimi delegacijami, vendar je državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti za STA pred kratkim zagotovil, da nismo nič zamudili.

Spomnil je, da se je leta 2012 v Iranu mudila delegacija GZS, leto kasneje je bila iranska delegacija v Sloveniji, leta 2014 pa se je v Teheranu mudil takratni predsednik DZ Janko Veber, kar je bil za tedanji čas zelo visok obisk kakega zahodnega politika. "Tega niso pozabili, ne glede na to, da se tam zdaj gnetejo veliki," je poudaril.

Blagovna menjava med Slovenijo in Iranom v zadnjih desetih letih ni nikoli presegla 100 milijonov evrov. Najvišja je bila leta 2011, ko je dosegla skoraj 97 milijonov evrov. Nato je precej upadla - leta 2012 na nekaj več kot 46 milijonov evrov, leta 2014 pa na okoli 22 milijonov evrov.

Med zanimivimi panogami za slovenska podjetja je Cantarutti izpostavil gradbeništvo in inženiring, informacijsko-komunikacijske tehnologije, energetiko, avtomobilsko industrijo, kmetijstvo, kovinsko predelovalno industrijo in logistiko.

"Iran je v teh letih na različnih področjih razvil svojo industrijo, ki pa je relativno neučinkovita," je dejal in dodal, da jim bo sodelovanje koristilo pri krepitvi učinkovitosti. Na ministrstvu za zunanje zadeve možnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja z Iranom poleg že naštetih vidijo tudi na področjih farmacije, papirne industrije in rudarstva, so dejali za STA.

Obisk delegacije v Teheranu, ki bo trajal do torka, organizirajo GZS, gospodarsko ministrstvo, javna agencija Spirit in zunanje ministrstvo. Vlada naj bi letos načrtovala tudi odprtje veleposlaništva v Teheranu.