#družba 5.1.2016 13:12

Poleti bo vrata odprl center odličnosti InnoRenew CoE

Ljubljana, 5. januarja - Univerza na Primorskem bo junija v sodelovanju z nemškim inštitutom Wilhem Klauditz Institut vzpostavila center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja - InnoRenew CoE. Trenutno se potegujejo za financiranje s strani Evropske komisije, ki bi olajšalo zagon centra.

Če bo Evropska komisija potrdila poslovni načrt, ki so ga v ekipi pripravili v okviru trenutne prve faze projekta, bodo za vzpostavitev centra prejeli 15 milijonov evrov.

Finančni vložek, ki naj bi ga prejeli v okviru programa Obzorja 2020, po besedah koordinatorke projekta z Univerze na Primorskem Andreje Kutnar predstavlja pomemben del začetne investicije. Ne glede na odločitev Evropske komisije, ki bo znana decembra letos oziroma januarja 2017, pa bodo center odličnosti s pomočjo slovenskih in tujih partnerjev vzpostavili junija letos, a v manjšem obsegu.

Z vložkom do 30 milijonov evrov bo v primeru pozitivne odločitve Evropske komisije k projektu pristopilo tudi ministrstvo za šolstvo, znanost in šport. O sodelovanju pa se že pogovarjajo tudi z drugimi ministrstvi, je dejala Kutnarjeva.

Ključni cilj projekta je vzpostavitev centra odličnosti, ki bo dolgoročno deloval v slovenskem in širšem bivalnem okolju in predstavljal znanstveno odličnost. "Hkrati bo raziskovalcem in industriji ponudil naslov, na katerega se lahko obrnejo, ko potrebujejo znanstveno in raziskovalno odličnost ter strokovnjake s področja modificiranega lesa, interdisciplinarnega vključevanja drugih disciplin na področje obnovljivih materialov in tudi s področja zdravega bivalnega okolja, v katerega se v svetu premalo vlaga," je pojasnila Kutnarjeva.

V centru odličnosti se bodo ukvarjali z raziskavami na področju obnovljivih materialov, trajnostne gradnje, IKT ter poslovne podpore. Po besedah Kutnerjeve bo center prinesel pomembno novost za to področje raziskovanja, saj bo v ospredje postavljal človeka. Inovativne, obnovljive materiale želijo namreč uporabiti tudi za kreiranje takšnega notranjega okolja, ki bo imelo pozitivne učinke na človeka.

Z vzpostavitvijo centra odličnosti želijo ustvariti svetovno prepoznavno znanstveno odličnost ter hkrati vplivati na bodočo zakonodajo. V svetu so denimo dobro razviti sistemi certificiranja stavb, ki temeljijo na konceptih trajnostnega razvoja, zato bi tudi v Sloveniji želeli čim prej oblikovati standarde in zahteve, ki jim mora zdravo bivalno okolje zadostiti, je izpostavila Kutnarjeva.

Projekt je po mnenju rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča dokaz, da Slovenija razume mednarodno sodelovanje akademskih institucij ter pomen sodelovanja znanosti z industrijo in ekonomijo. "Temeljna znanost je pomembna, vendar brez aplikacije nekaj umanjka. Želimo biti pionirji v spreminjanju strukture slovenske industrije, s tem da v ospredje postavimo aplikacijo znanosti."

V centru želijo zaposliti najboljše raziskovalce z vsega sveta, zato se za sodelovanje že dogovarjajo s strokovnjaki s področja psihologije, inoviranja v gozdno-lesnem sektorju, modifikacije, vrednotenja okoljskih vplivov. "Z velikimi imeni z našega področja bo center atraktivno delovno okolje za mlade znanstvenike. Hkrati bi s tem želeli k vrnitvi v Slovenijo spodbuditi tudi kakšnega slovenskega raziskovalca, ki trenutno deluje v tujini," je še dodala Kutnarjeva.