Startupi 2.12.2015 12:03

Startup cafe: Mentorji so velika dodana vrednost pospeševalnikov

Ljubljana, 2. decembra - V inkubatorju greš prek svojih meja in izzivov, kar je pomembno tako za osebno rast kot tudi za rasti podjetja. Najpomembnejši pa so mentorji, ki pomagajo pri razvoju ideje in razreševanju težav, kar je velika dodana vrednost pospeševalnikov, je na današnjem Startup Cafeju v Ljubljani poudaril Aljaž Ketiš iz startupa Facility.

Ljubljana, Kavarna Sputnik. Startup cafe, na katerem so predstavniki treh slovenskih startupov spregovorili o pospeševalnikih. Foto: STA

Ljubljana, Kavarna Sputnik.
Startup cafe, na katerem so predstavniki treh slovenskih startupov spregovorili o pospeševalnikih.
Foto: STA

Startup Facility, ki se ukvarja z optimizacijo komunikacije med zaposlenimi v hotelirstvu, je svojo idejo razvijal v pospeševalniku ABC V Ljubljani. Od vstopa v inkubator se je spremenilo precej, pravi Ketiš, razširila se je ekipa, prav tako mreža hotelov. Skozi izkušnjo pospeševalnika, v katerega so vstopili zaradi želje po testiranju produkta, so pridobili predvsem jasno idejo in usmeritev, je podaril Ketiš.

Pomembne korake na svoji podjetniški poti je startupu Oosm, ki se ukvarja z naprednimi rešitvami na področju vizualnih komunikacij in digitalnega sporočanja, naredil v Startup Bootcamp v Amsterdamu. Za vključitev v pospeševalnik v tujini so se odločili, ker v Sloveniji niso dosegli napredka, pospeševalnik pa jim je ponudil predvsem potrditev ter mrežo, je pojasni Matic Verbančič iz Oosm.

Velik problem večine slovenskih inkubacijskih okolij je po njegovem mnenju v sami filozofiji inkubatorjev, ki startupom sicer ponudijo prostor, ne dajo pa "brce v rit". "Če delaš na napačnem produktu, lahko delaš sedem let in ne bi nikamor prišel. Ni pravilne spodbude za samo startup okolje."

Vstopni pogoji za najboljše evropske startupe so precej ostri, saj se v njihove programe prijavi tisoče startupov. Pri tem morajo izkazati kakovost svoje ideje in obstoj interesa na trgu, pravi Majda Dodevska iz startupa Scoutee, ki je svojo podjetniško idejo za prvi pametni merilec hitrosti za igralce bejzbola razvijal v bolgarskem pospeševalniku Eleven.

Bolgarija ima sicer enega najbolj razvitih startup ekosistemov v Evropi, revija Forbes pa je Sofijo uvrstila med deset najboljših mest za startupe na svetu, je pojasnila Dodevska. Po vključitvi v pospeševalnik Eleven so za Scoutee prejeli začetno investicijo v višini 25.000 evrov, kasneje pa še 75.000 evrov. Investicija je sicer po njenem mnenju ključna motivacija za vstop v inkubator.

Poleg investicije pa Dodevska kot prednosti inkubatorjev navaja še mentorstvo na vseh ključnih področjih, ki so pomembna za razvoj startupa, ter dostop do ogromne baze znanja in nasvetov. Pomemben del pospeševalnikov je tudi "demo day", na katerem startupi svoj napredek in produkt predstavijo potencialnim investitorjem.

Mentorstvo je po mnenju udeležencev Startup cafeja ena izmed največjih vrednosti dobrega inkubatorja. "Mentorji delajo za to, da ti pomagajo, da te bodo usmerili na pravo pot. Tam so iz lastnega vzgiba, ker verjamejo, da se bodo sami nekaj naučili oziroma da bodo našli startup, ki ga bodo vključili v lastno podjetje," je pojasnil Verbančič.

Dodevska je opozorila, da je na svetu ogromno pospeševalnikov, ki pa se v svoji ponudbi bistveno razlikujejo. Slab pospeševalnik je namreč lahko zapravljen čas za startupe, pravi. "Treba je raziskati, v kaj se podajaš, kakšni so pogoji, kakšna je mreža mentorjev in kakšne so izkušnje drugih startupov, ki so že del pospeševalnika."

Ketiš se strinja, da je so mentorji velika dodana vrednost pospeševalnikov, kljub temu pa opozarja, da mora biti startup na to izkušnjo pripravljen. V fazi razvijanja produkta startup namreč ni pripravljen za vstop v inkubator, so prepričani vsi udeleženci. Časa za razvoj v inkubatorji ni, pritiski so veliki, delo pa zahteva veliko odrekanja celotne ekipe, ki ga nekateri niso pripravljeni žrtvovati. Zaradi tega so inkubatorji po mnenju Ketiša tudi dobro sito za ekipo. "Tisti, ki so pravi, bodo zdržali in delali za nizko plač, za neko prihodnjo vrednost," meni Ketiš.