Podjetja 27.11.2015 19:29

Desetletnica prekmurskih orhidej v senci koncesnin za toplo vodo

Dobrovnik, 27. novembra - Prekmursko podjetje Ocean Orchids, vodilni gojitelj orhidej v srednji in jugovzhodni Evropi, je danes obeležil desetletnico obstoja. V desetih letih je prodal deset milijonov orhidej, obletnico pa praznuje v senci napovedanih koncesnin za toplo vodo, ki bi lahko pomenile propad podjetja.

Italja, Milano. Direktor slovenskega proizvajalca orhidej Ocean Orchids Roman Ferenčak. Arhiv STA. Foto: Nebojša Tejić/STA

Italja, Milano.
Direktor slovenskega proizvajalca orhidej Ocean Orchids Roman Ferenčak.
Arhiv STA.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Obletnico so v Dobrovniku proslavili drevi in ob tem poudarili, da je podjetje, s katerim sta leta 2005 ustanovitelja Roman Ferenčak in Tomaž Jevšnik začela uresničevati poslovno idejo o gojenju orhidej na ravnicah nekdanjega Panonskega morja ob pomoči geotermalne energije, navzoče na 12 trgih srednje in jugovzhodne Evrope, v Sloveniji, kjer proda slabo četrtino svojih orhidej, pa dosega večinski tržni delež.

Prihodki družbe so lani presegli šest milijonov evrov, letos pa bodo krepko čez sedem milijonov, kar bo najboljše leto v zgodovini podjetja. Prodali bodo blizu milijon orhidej, s čimer so prav tako dosegli rekord.

V podjetju še pravijo, da zdaj utrjujejo navzočnost na obstoječih trgih in iščejo nove kupce, srednjeročno načrtujejo nekaj nujnih manjših naložb, predvsem pri optimizaciji delovnih procesov in energetski preskrbi podjetja, poudarek pa bo tudi na iskanju novih sort oziroma barv orhidej.

"Pred desetimi leti si nismo predstavljali, da bo tako težko, če bi to vedeli, bi se težje odločali, a na koncu smo uspeli," je ob robu slovesnosti za STA povedal direktor podjetja Ferenčak.

A v isti sapi je opozoril na potencialno katastrofalne posledice višine koncesnin za uporabo geotermalne vode, ki jo za podjetje predvideva predlog vladne uredbe. "Kar zadeva polno ceno koncesnin za toplo vodo oziroma predlog, ki ga imamo na mizi, je to katastrofa. To v denarju pomeni blizu pol milijona evrov na leto, tako da to praktično pomeni konec. To smo večkrat javno povedali, pa ne samo mi, podobno govorijo kolegi iz podjetja Paradajz in toplic, ki imajo enako težavo," je poudaril Ferenčak in dodal, da rešitev obstaja, samo poslušati bi jih morali.

Ferenčak je dejal, da uradniki v Ljubljani odločajo o količinah in geoloških slikah, tistih, ki vodo uporabljajo, pa ne poslušajo. "Upal bi si celo trditi, da nas z določeno dokumentacijo zavajajo oziroma zavajajo vlado," je bil oster.

Ferenčak se zaveda. da podjetje mora plačati določeno koncesnino, toda po njegovem mnenju bi bilo treba gledati tudi z druge strani. "Če gradimo sončno elektrarno, dobimo električno energijo, ki je štirikrat dražja, kot je na trgu, razliko subvencionira država, ker proizvajamo zeleno električno energijo. Mi proizvajamo zeleno toploto in zaradi nas ne gre v zrak toliko in toliko tisoč ton ogljikovega dioksida, to je moj odgovor, odločitev pa bodo sprejeli oni," je še povedal Ferenčak.

V podjetju je sicer zaposlenih 43 ljudi, ponosni pa so tudi na tropski vrt, kjer odlično uspeva tudi tropsko sadje, vsako leto pa ga obišče več deset tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine, predvsem iz Madžarske.