Podjetja 26.11.2015 11:43

Premier Cerar prihodnji teden na poslovno turnejo po ZDA

Ljubljana, 26. novembra - Premier Miro Cerar prihodnji teden potuje na turnejo po ZDA, kjer bo obiskal nekatera ključna podjetja na področju informacijsko-telekomunikacijskih tehnologij, so danes sporočili iz premierjevega kabineta. Gre za delovni obisk, srečanja z visokimi političnimi predstavniki ZDA pa glede na program niso predvidena.

Ljubljana. Premier Miro Cerar. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Premier Miro Cerar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Cerar bo med 1. in 5. decembrom v spremstvu ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja obiskal New York, Boston, San Francisco in Seattle. Spremljala ga bo tudi gospodarska delegacija 21 predstavnikov podjetij, gospodarskih združenj in fakultet iz Slovenije. Obiskali bodo sedeže ključnih podjetji v ZDA s področja razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologij - IBM, EMC, Oracle, Cisco in Microsoft.

Kot poudarjajo v Cerarjevem kabinetu, je namen premierjevega delovnega obiska "predstaviti Slovenijo kot eno perspektivnejših razvojnih priložnosti za združevanje inovativne uporabe digitalnih tehnologij ter storitev na vseh nivojih delovanja - državljanov, države in družbe".

Posebej v luči evropske digitalne agende in enotnega digitalnega evropskega trga lahko Slovenija postane t. i. referenčna država in aktiven akter digitalne transformacije v Evropi, ki jo poganjajo informacijsko-telekomunikacijske tehnologije, še poudarjajo v premierjevem kabinetu.

Cerar bo obisk v ZDA začel v torek v New Yorku, kjer se bo sestal z generalnim direktorjem javnega sektorja IBM Danielom Pelinom. Ob tem bo prišlo tudi do podpisa memoranduma o soglasju med slovensko vlado in podjetjem IBM. Zvečer se bo v New Yorku srečal še s predstavniki slovenske skupnosti.

V sredo bo premier v New Yorku sodeloval še na investicijski konferenci, nato pa odpotoval v Boston, kjer se bo sestal z vodilnimi predstavniki podjetja EMC, med njimi tudi s predsednikom korporacije Amitom Yoranom.

Zatem bo slovenski premier odpotoval v San Francisco, kjer bo v četrtek obiskal sedež podjetja Oracle in se sestal z izvršnim direktorjem podjetja Markom Hurdom. Tudi na Oraclu bo prišlo do podpisa memoranduma o soglasju med slovensko vlado in tem ameriškim podjetjem.

Na območju San Francisca bo Cerar obiskal še sedež podjetja Cisco, kjer se bo sestal s podpredsednikom družbe Anilom Menonom. Obiskal bo še Univerzo Stanford in na okrogli mizi z ministrom Koprivnikarjem razpravljal na temo Digitalna preobrazba družbe in gospodarstva.

V petek pa bo slovenski predsednik vlade obiskal še sedež Microsofta v Seattlu, kjer se bo srečal tudi s prvim možem informacijskega giganta Satyom Nadellom. Koprivnikar bo v imenu slovenske vlade tudi na Microsoftu podpisal memorandum o sodelovanju. Pred zaključkom turneje po ZDA bo slovenski premier obiskal še univerzo Washington, so sporočili iz Cerarjevega kabineta.