Podjetja 24.11.2015 15:37

Adria Airways Tehnika v roke poljski družbi Linetech Holding

Ljubljana, 24. novembra - SDH in Aerodrom Ljubljana sta danes s poljsko družbo Linetech Holding sklenila pogodbo o prodaji Adrie Airways Tehnike. Poljaki bodo v družbi za vzdrževanje letal pridobili 100-odstotni delež, plačilo kupnine in preknjižbo delnic pa bodo predvidoma izvedli do srede. Za celotni delež bodo po neuradnih informacijah STA odšteli dva milijona evrov.

Brnik. Adria Airways Tehnika. Foto: Franja Zagorc/STA

Brnik.
Adria Airways Tehnika.
Foto: Franja Zagorc/STA

Brnik. Adria Airways Tehnika. Foto: Franja Zagorc/STA

Brnik.
Adria Airways Tehnika.
Foto: Franja Zagorc/STA

Slovenski državni holding (SDH) je imel v Adrii Airways Tehniki 52,33-odstotni delež, Aerodrom Ljubljana pa 47,67-odstotnega. Kupec bo ob prevzemu delnic prodajalcema poravnal tudi posojilo, ki sta ga Adrii Airways Tehniki dala leta 2012, so sporočili iz SDH in Aerodroma Ljubljana.

Višine kupnine, ki jo pričakujeta najkasneje v sredo, nista razkrila, neuradno pa naj bi Poljaki brez upoštevanja posojila za 100-odstotni delež odšteli dva milijona evrov.

Predsednik uprave SDH Marko Jazbec je z izidom postopka prodaje Adrie Airways Tehnike zelo zadovoljen. "Menimo, da bo družba dobila novega lastnika, ki bo zagotavljal njeno rast, nadaljnji razvoj ter bo vzdrževal dobre odnose z vsemi deležniki družbe," je dejal.

Zadovoljen je tudi poslovodni direktor Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir. "Prepričani smo, da je bil v postopku prodaje izbran priznan mednarodni ponudnik, ki bo družbo, med uporabniki in poznavalci znano predvsem po visoki strokovnosti njenih zaposlenih, še oplemenitil. Novemu lastniku predajamo podjetje z dobrimi temelji in visokim potencialom, ki ga daje strateška lega Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana," je povedal.

Predsednik uprave Linetech Holding Piotr Kaczor je potrdil, da si bodo prizadevali za rast in razvoj družbe z vlaganjem v ljudi, nove tehnologije in opremo. "Zahvaljujoč tej združitvi se bodo povečale naše skupne zmogljivosti letalske podpore najbolj pogostih tipov letal: Boeing, Airbus, Bombardier, Embraer in ATR," je dejal.

Izvršni direktor Adrie Airways Tehnike Maksimiljan Pele meni, da je bil postopek izpeljan korektno, in pozdravlja spremembe, so sporočili iz družbe. "Vsi zaposleni v Adria Airways Tehniki smo bili dolgo na trnih, kaj in kako se bo zgodilo. Zato sem vesel, da gre podjetje v roke uspešni družbi na področju vzdrževanja in servisiranja letal, za katero verjamem, da si bo prizadevala k uspehu in rasti. Obetam si dobro sodelovanje, ki ga bomo zasledovali s skupnim ciljem," je dejal.

V Adrii Airways pozdravljajo novega lastnika Adrie Airways Tehnike, ki je eden njihovih ključnih dobaviteljev, so povedali za STA. "Upamo, da bodo v Adrii Airways Tehniki tudi pod novim lastništvom ohranili visoko raven storitev in konkurenčnost oziroma da se bo kakovost storitev v prihodnosti le še izboljšala," je povedal predsednik uprave Adrie Airways Mark Anžur.

Linetech Holding namerava zaposlovati in vlagati v izobraževanje in pridobivanje novih licenc zaposlenih. Skupina bo imela skupaj šest hangarjev, namenjenih baznemu vzdrževanju letal, kar bo omogočalo hkratno servisiranje do 13 različnih letal C klasifikacije, je pojasnil Kaczor in dodal, da bodo s pridobitvijo Adrie Airways Tehnike postali eno vodilnih podjetij za nudenje storitev vzdrževanja in servisiranja letal v Evropi.

V medijih se je med interesenti za nakup Adrie Airways Tehnike v preteklosti pogosto omenjalo družbo Express Airways iz Nemčije in litovsko družbo Avia Solutions, zanimanje pa naj bi prihajalo tudi od drugod.

Za odkup so se zanimali tudi zaposleni v Adrii Airways Tehniki. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so ustanovili namensko družbo za notranji odkup in zbrali skoraj pol milijona evrov lastnih sredstev ter pridobili dodatne vire financiranja do skupne ponujene kupnine prek pet milijonov evrov.

"Na sestankih z obstoječimi lastniki smo jasno izrazili tudi pripravljenost, da lastni vložek še povečamo," so zapisali in na podlagi informacij iz medijev ocenili, da bo kupec za Adrio Airways Tehniko (vključujoč odplačilo posojila) odštel le pet do deset odstotkov več od njihove ponudbe. Glede na to so prepričani, da je bil edini kriterij izbire zgolj cena.

Prodaja podjetja za njih predstavlja precejšnje presenečenje, saj so imeli občutek, da je njihova ponudba konkurenčna in da so enakovredno obravnavani partner.

V SDH in Aerodromu Ljubljana so pojasnili, da je bil prodajni postopek konkurenčen in transparenten, Linetech Holding pa je na koncu oddal najboljšo ponudbo. Prodajalca sta poskušala iztržiti najvišjo možno kupnino, hkrati pa sta si prizadevala, da bi Adria Airways Tehnika dobila lastnika, ki bo podpiral njeno rast in nadaljnji razvoj ter ohranil njene ključne funkcije v Sloveniji, so zapisali.

Linetech Holding je začel na trgu poslovati leta 2009. Danes so prisotni na sedmih poljskih letališčih, med drugim v Varšavi, Krakovu, Gdansku in Vroclavu. Zaposlujejo več kot 200 ljudi, je zapisano na spletni strani družbe.

Adria Airways Tehnika, ki je na seznamu podjetij za privatizacijo, je evropski pooblaščeni servisni center za letala kanadskega proizvajalca Bombardier, usposobljen za vzdrževanje letal serije CRJ, vzdržujejo pa tudi letala evropskega proizvajalca Airbus. Kot hčerinska družba slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways so nastali spomladi 2010, pred tem pa so kot poseben sektor delovali znotraj Adrie Airways.