Startupi #družba 23.11.2015 10:41

Konopko s prvim organiziranim odkupom konopljinega semena in čaja

Ljubljana, 23. novembra - Zadruga za razvoj trajnostne pridelave in predelave konoplje Konopko je vse bolj aktivna na področju odkupa industrijske konoplje. Prejšnji teden je organizirala prvi odkup pridelka, in sicer konopljinega semena in čaja. Odkup je potekal na kmetiji Križman na Igu, kjer Konopko pospešeno vzpostavlja prvo proizvodno enoto.

Hrvaška.
Marihuana, konoplja.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Pri odkupu je sodelovala ekipa zadruge za nadzor kakovosti odkupljenih pridelkov, ki jih ocenjujejo na podlagi več dejavnikov. Končno mnenje oz. rezultat za vsak posamezen odkup sledi po zaključku testiranja odkupljenega semena za prisotnost aflatoksinov, ki poteka v teh dneh, so sporočili.

Količina odkupa je bila pričakovana. Prihodnje termine bodo javno objavili na njihovi spletni strani, vse zainteresirane pridelovalce pa bodo o tem tudi ločeno obvestili.

Zadruga Konopko je bila ustanovljena lani, ima pa status socialnega podjetja. "Naš glavni namen je povezati vse akterje na področju industrijske konoplje v Sloveniji - od pridelovalcev in predelovalcev do končnih kupcev," je za STA poleti pojasnil predsednik Konopka David Geršak.

Industrijska konoplja je bila v Sloveniji lani posejana na 500 hektarjih površin, letos naj bi ta številka narasla na 700 hektarjev, Geršak pa pričakuje, da se bo trend rasti še nadaljeval. Njive z industrijsko konopljo se nahajajo praktično po celi Sloveniji, od Gorenjske do Prekmurja in Bele krajine.

V Sloveniji največ industrijske konoplje še vedno predelajo v prehranske namene, Geršak pa pravi, da ima konoplja zelo velik potencial tudi na drugih področjih, npr. pri proizvodnji tekstila, vlaken, izolacije v gradbeništvu do biokompozitov, ki jih že razvijamo v Sloveniji, in podobnih tehničnih izdelkov.

Uporaba industrijske konoplje za pridelavo hrane je dovoljena od letošnjega maja.