24.11.2015 7:54

S celično terapijo tudi do zdravljenja hudih avtoimunskih bolezni

Ljubljana, 24. novembra - Matične celice so postale nova paradigma zdravljenja. Kot pri vsaki novi paradigmi pa potrebujemo čas, da bi ugotovili njen potencial ter varnost, je prepričan direktor biotehnološkega podjetja Educell ter strokovni direktor Biobanke Miomir Knežević. Zaradi pridobljenega znanja pri raziskavah mezenhimskih matičnih celic so lahko odgovorili na potrebo po celičnem zdravljenju hudih imunskih bolezni, kot je bolezen presadka proti gostitelju, ki je najpogostejši razlog za umrljivost po presaditvi dajalčevih matičnih celic.

Trzin, podjetje Educell. Direktor podjetja Educell Miomir Knežević. Foto: Anže Malovrh/STA

Trzin, podjetje Educell.
Direktor podjetja Educell Miomir Knežević.
Foto: Anže Malovrh/STA

Trzin, podjetje Educell. Laboratorij podjetja Educell. Foto: Anže Malovrh/STA

Trzin, podjetje Educell.
Laboratorij podjetja Educell.
Foto: Anže Malovrh/STA

Trzin, podjetje Educell. Laboratorij podjetja Educell. Foto: Anže Malovrh/STA

Trzin, podjetje Educell.
Laboratorij podjetja Educell.
Foto: Anže Malovrh/STA

"Te gojenje celice drugega dajalca lahko zelo uspešno zavrejo bolezen ter človeku pomagajo, da ozdravi oziroma da se njegova akutna bolezen spremeni v kronično in nenevarno za njega," pojasnjuje Knežević. Pri nadaljnjih aplikacijah omenjene terapije, ki jo bodo uporabili tudi pri hudih avtoimunskih boleznih, kot so na primer chronova bolezen, revmatoidni artritis ter lupus, sodelujejo z različnimi oddelki ljubljanskega kliničnega centra.

Zdravljenje opravljajo s pomočjo posebnega tipa matičnih celic: samo-obnavljajočih multipotentnih mezenhimskih matičnih celic, ki se lahko v telesu ali laboratoriju razvijejo v različne tipe celic, kot so kostno, hrustančno, mišično, maščobno tkivo, vezivno tkivo tetiv. Standardni vir teh celic je kostni mozeg, veliko pa jih je v maščobnem tkivu ter popkovnični krvi.

Z raziskavami matičnih celic so v podjetju Educell odkrili izredno dobre lastnosti teh celic iz maščobnega tkiva, zato so razvili metodo izolacije mezenhimskih matičnih celic iz maščobnega tkiva. Ta se lahko uporablja tako pri posegih lepotne kirurgije kot tudi za potrebe regenerativne medicine, na primer v ortopediji. Metodo trenutno testirajo, kmalu pa jo bodo dali tudi na trg.

Pri zdravljenju z matičnimi celicami dolgoročni stranski učinki niso poznani v tolikšnem obsegu, kot pri že dolgo uporabljanih zdravilih, zato je pomembno vztrajati pri raziskavah, ki morajo biti izpeljane strokovno. "V preteklosti je bilo namreč več primerov nekritične uporabe matičnih celic, ki so v ljudeh zbujale lažne upe, da bo to prineslo rešitev čez noč, da bodo shodili po dveh, treh vbrizganjih matičnih celic," je pojasnil Knežević.

"Edino kar pomaga, je znanost, zato je zelo pomembno, da agencije in državne inštitucije ter drugi investitorji vlagajo veliko denarja v razvoj, zato da bomo lahko kmalu dobili nove produkte, ki že trkajo na vrata oziroma prihajajo na trg."

Knežević prihodnost zdravljenja vidi v personalizirani medicini. Na področju zdravil v praksi še nismo sprejeli dejstva, da ljudje nismo enaki, saj še vedno govorimo denimo o miligramih zdravila na količino telesne teže, meni Kneževič. "Preživetost takega načina zdravljenja se ne bo zgodila čez noč, temveč postopoma. Osnovni cilj zdravljenja je ozdravitev, saj velikokrat, kakor priznava tudi sama farmacija, zdravijo le simptome, ne pa tudi vzrokov bolezni."

Glavni izziv podjetja, ki je zgrajeno na razvoju in raziskavah, je pridobivanje ustreznih celic ter ohranitev njihove matičnosti po pomnoževanju ter usmerjanje razvoje v točno določeno tkivo. V podjetju imajo tudi patente izpopolnjenih medicinskih pripomočkov za izolacijo matičnih celic, razvijajo tehnologije za uspešnejše zamrzovanje teh celic ter nove tehnologije, ki omogočajo več tisočkratno namnožitev celic, ne da bi se pokvarilo njihove matične lastnosti. Trenutno načrtujejo širitev laboratorijev, s katero želijo doseči popolno farmacevtsko raven. "Le na ta način bomo te celice lahko pošiljali kamorkoli po svetu, saj bodo deklarirane kot zdravilo."

V Sloveniji sicer Knežević pogreša večji vložek v razvoj in raziskovanje na tem področju, kar pa je za tako majhno državo po njegovih besedah pričakovano. "Pomembno je, da ne ostanemo majhni v glavah," je prepričan Knežević.

O podjetju Educell

Podjetje Educell je bilo ustanovljeno leta 1997 z namenom gojenja avtolognih oz. pacientu lastnih hrustančnih celic za zdravljenje poškodb hrustanca v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. S to metodo so na trg regenerativne medicine vstopili med prvimi na svetu.

V vmesnem času so v podjetju Educell razvili tudi nekaj drugih produktov, med njimi za zdravljenje nekaterih redkih uroloških bolezni, ves čas pa so veliko sredstev in časa namenjali raziskovanju različnih tipov matičnih celic, predvsem odraslih mezenhimskih matičnih celic. Podjetje je danes vodilni laboratorij v Sloveniji za pripravo celičnih terapij za uporabo v zdravljenju človeških bolezni.

Laboratorije si delijo s podjetjem Biobanka, za katerega in s katerim zaradi velike baze znanja o različnih virih in tipih matičnih celic izvajajo tudi raziskave in razvoj novih produktov za celična zdravljenja prihodnosti. Obe podjetji sta s strani Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke pridobili tudi naziv "Ustanova za tkiva in celice". Educell je tudi ustanovitelj startup podjetja Cell Try, v katerem na podlagi kultur humanih celic opravljajo teste za različne protivnetne produkte, nove biomateriale, njihovo razgradljivost in kompatibilnost s človekom ter na ta način skrajšajo stroške in povečajo varnost novih produktov.

Več kot polovica zaposlenih v Educellu je doktorjev znanosti s področij mikrobiologije, biotehnologije, farmacije ter biologije. Tehnologija Educella je omogočila več doktoratov z medicinskega področja, več bivšega Educellovega kadra pa je v 18 letih obstoja našlo nove zaposlitve na odgovornih mestih v farmacevtski industriji, univerzah ter javnih zavodih. Pri svojem raziskovalnem delu sodelujejo z mnogimi mednarodnimi institucijami in podjetji, kot so Columbia University iz New Yorka, Worcester Polytechnic Institute (WPI), King's College, z več švicarskimi podjetji ter drugimi svetovno priznanimi instituti in univerzami. Veliko sodelovanj se je porodilo iz evropskih in bilateralnih projektov, kjer je Educell zelo dejaven.

Obračajo pa se tudi na vzhod, je pojasnil Knežević. Partnerje imajo v Indiji, na Kitajskem, najmočnejše ter tehnološko najbolj zahtevno pa je sodelovanje z multinacionalnimi podjetji z Japonske, ki so izkazala največje zanimanje za njihovo tehnologijo ter pristop.

Diagram sodelovanja Miomirja Kneževića

Vir: Atlas slovenske znanosti