Podjetja 16.10.2015 15:01

Na konferenci Slovenia Business Bridge o Sloveniji kot referenčni državi v digitalni Evropi

Ljubljana, 16. oktobra - Digitalna transformacija je priložnost, da Slovenija postane zelena referenčna država v digitalni Evropi. Da bi bili na tem področju uspešni, moramo Slovenijo umestiti kot državo, ki je odprta za sodelovanje med vlado in nosilci najsodobnejših tehnologij, je na današnji konferenci Business Bridge povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Ljubljana, Hotel Slon.
Okrogla miza o digitalni transformaciji v okviru 3. investicijske razvojne konference Slovenia business bridge.
Foto: AmCham

Ljubljana, Hotel Slon.
Okrogla miza o digitalni transformaciji v okviru 3. investicijske razvojne konference Slovenia business bridge.
Foto: AmCham

"S kooperacijo iščemo kompleksne inovativne rešitve, kot so e-zdravje, pametno okolje, logistika, da bi jih skupaj z državo implementirali in pokazali, da lahko resnično deluje," je dodal minister. Omenjene tehnologije lahko namreč po njegovih besedah s podporo vlade dosežejo večji učinek za državljane, kot če jih uvajajo samo podjetja.

Alberto Colzi iz podjetja Abbvie Biopharmaceuticals je v uvodnem nagovoru poudaril, da lahko digitalizacija v zdravstvu prinese opolnomočenje pacientov, spremembe pri postavljanju diagnoz in zdravljenju ter tudi nižje stroške v zdravstvu.

Petr Pavlu iz podjetja Cisco Sytems je prepričan, da morajo vsa mesta, države in podjetja postati digitalne. "Če ne bo uspeha, pomeni, da ne razmišljamo dovolj kreativno," je zatrdil.

Uspeh digitalne transformacije ni zgolj investiranje v digitalno tehnologijo. Ta sama po sebi ne more transformirati podjetja ali družbe, meni Mihael Kogeler iz Microsofta. Inovacija se zanj začne pri drugačnem razmišljanju, z zamišljanjem starih stvari na nov način.

Po besedah Olge Rumelioti iz Oracla je digitalna transformacija v podjetjih neizogibna, zato moramo digitalizacijo, da bi podjetje preživelo, implementirati ter se ji prilagoditi.

V vladi želijo, da s projektom Slovenije kot referenčne države v digitalni Evropi digitalno postane temelj za različne aktivnosti in rešitve, ki bodo izboljšale življenje ljudi, je pojasnil Koprivnikar. Projekt pa je tudi priložnost za slovenska podjetja, da postanejo nosilci razvoja.

Z referenčnostjo želijo rešiti problem Slovenije, ki ga ima zaradi majhnega trga, pri privabljanju investitorjev. "Tujim investitorjem želimo pokazati, da je v Slovenijo zanimivo vlagati ter tukaj razviti in implementirati najmodernejše tehnologije zato, da nato lahko skupaj tudi drugim evropskim državam pokažemo, da imajo te tehnologije lahko dober učinek. Na tak način kompenziramo slabost Slovenije," je razložil Koprivnikar.

Pri postavljanju Slovenije na vodilno mesto v digitalni Evropi si vlada ne zadaja nobenih konkretnih zavez, poudarja minister. "Vlada si zadaja samo to zavezo, da bomo odkrito, odprto, tekoče komunicirali s podjetji, da bomo poslušali, kakšne rešitve oni predlagajo vladi, in hkrati tudi vztrajali, da se vladna stališča in vladne politike upoštevajo pri razvojnih delih."

Ta komunikacija po besedah ministra že poteka. "Dokaz tega učinkovitega sodelovanja je tudi današnja konferenca, na kateri veliko število domačih pa tudi mednarodnih investitorjev prepoznava Slovenijo kot zanimivo državo, s katero želijo sodelovati in ne zgolj v njej investirati."

V okviru projekta bo minister Koprivnikar v sodelovanju z AmCham v začetku decembra organiziral obisk v ZDA, ki se ga bo poleg ministra udeležil še predsednik vlade Miro Cerar. Gospodarsko delegacijo pa bodo sestavljala pomembna slovenska podjetja, in sicer predvsem tista, je pojasnil Koprivnikar, ki na določenem področju vodijo razvoj.

V ZDA se bodo sestali s predsedniki uprav petih največjih svetovnih proizvajalcev informacijskih tehnologij, kot so Cisco, Oracle, Microsoft, EMC in IBM, s katerimi bodo iskali razvojna partnerstva. "Z njimi se bomo dogovarjali o tem, kje lahko njihovi razvojni načrti in razvojni načrti države kot take najdejo neko sinergijo, da skupaj iščemo načine, kako te tehnologije vpeljati za boljše življenje državljanov," je še dodal minister.