Mediji 8.10.2015 16:33

Projekt oživitve blagovnih znamk Dela Revij miruje

Ljubljana, 8. oktobra - Projekt oživitve nekaterih blagovnih znamk Dela Revij, ki sta ga prek družbe Princip Media zastavila Bojan Požar in Joc Pečečnik, od danes miruje. Pečečnik v družbi ne bo sodeloval in v 12 mesecih pričakuje povrnitev vložka, Požar napoveduje nadaljevanje projekta, ko bo Pečečnik izpolnil svoj del dogovora.

Ljubljana. Delo Revije. Revije Lady, Avto Magazin, Jana, Naša žena, Obrazi, Modna Jana, Eva. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Delo Revije.
Revije Lady, Avto Magazin, Jana, Naša žena, Obrazi, Modna Jana, Eva.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Potem ko je KBM Leasing v sredo sporočil, da sta KBM Leasing in Princip Media podpisala pogodbo o prenosu pravice do uporabe 44 blagovnih znamk družbe Delo Revije, pri čemer lahko z blagovnimi znamkami upravlja družba Princip Media, lastništvo znamk pa do izpolnitve pogodbenih obveznosti in odložnih pogojev ostaja pri KBM Leasing, je Pečečnik v pismu nekaterim medijem podal svoja stališča.

Med drugim je zapisal, da se je v posel podal zaradi Požarjeve prošnje, da ni zmožen zapreti finančne konstrukcije. Ocenjeval je, da lahko projekt uspešno izpeljejo. Po prvotnem načrtu bi Požar samostojno vodil uredniško politiko in zaposlil kader, Pečečnik pa bi skrbel za finančni del in elektronske medije.

Pečečnik se je tudi dogovoril z banko, nato pa je "po prvih konkretnih poslovnih dogovorih dojel, da ima Požar specifično samotarsko držo pri vodenju podjetja, ki niti slučajno ni v skladu z našimi poslovnimi procesi in načinom vodenja". Kot piše Pečečnik, mu je Požar dejal, da je za medijsko sceno "poslovno preveč neizkušen, da bi razumel, saj tam ekonomika ne velja, da je 1+1=2, ampak je vsaj 5".

Kaplja čez rob, dodaja Pečečnik, je bila izjava, da je želel Pečečnik vplivati na zaposlitev določene novinarke in svojega sina. "Požar je imel srečo, da mi ni bilo vseeno za 40 ljudi, ki jim je obljubil službo in bi v primeru mojega umika ostali na cesti, zato sem se odločil, da bom ob zastavi Požarjeve hipoteke, njegovega finančnega vložka in celotnega Požarjevega deleža v mojo korist družbi Princip Media omogočil, da začne z delovanjem," je zapisal in dodal, da v družbi ne bo sodeloval niti on niti njegova ekipa. "Če mi po 12 mesecih Požar ne bo vrnil vloženih sredstev, bom družbo prevzel v celoti," je napovedal Pečečnik.

Požar se je danes odzval s pismom, v katerem Pečečniku očita, da je "cela vrsta njegovih navedb popolnoma izmišljenih".

Projekt edicij Dela Revij je kadrovsko, tehnično in organizacijsko pripravil do zadnje faze, vključno s tiskarno in distribucijo, revije so po sredinem podpisu pogodbe z NKBM "praktično tik pred izidom" je zatrdil.

"Žal pa je projekt od danes naprej, kar zadeva moje delo in delo mojih sodelavcev, v fazi mirovanja, ker se Pečečnik, kot polovični partner v družbi Princip Media, očitno še ni odločil, ali bo projekt sploh sofinanciral ali ne. In to na način, kot je bilo dogovorjeno že pred meseci," je navedel.

Sicer si ne zna razložiti, zakaj Pečečnik za svoje sofinanciranje postavlja vedno nove pogoje. "Včeraj, denimo, mi je sporočil povsem nov predlog, to je, da on postane 80-odstotni lastnik družbe," je zapisal Požar in dodal, da se bo projekt nadaljeval, ko bo Pečečnik "izpolnil dogovorjene in celo podpisane pogoje".

V načrtu je bila med drugim ponovna izdaja revij Jana, Lady, Stop, Obrazi, Anja in Kih.

Družba Salomon, ki je pred začetkom prodaje znamk te znamke najemala, je junija začela revije z nespremenjeno zasnovo izdajati pod novimi imeni (Zarja je nadomestila Jano, Zvezde Lady, Vklop Stop ...).