Podjetja 8.10.2015 16:08

V Novi Gorici veliko zanimanja za sodelovanje slovenskih in jaroslaveljskih podjetij

Nova Gorica, 8. oktobra - Več kot 50 udeležencev poslovnega foruma, ki je v okviru obiska delegacije gospodarstvenikov iz ruskega Jaroslavlja danes potekal v Novi Gorici, je prisluhnilo predstavitvi investicijskih potencialov goriške in jaroslaveljske regije. Ob robu foruma so potekali tudi individualni pogovori, kjer so zaznali velik interes za skupna sodelovanja.

Ljubljana, GH Union. Torkova B2B srečanja slovenskih podjetij s podjetji iz ruskega Jaroslavlja, ki jih je organizirala javna agencija SPIRIT Slovenija. Foto: STA

Ljubljana, GH Union.
Torkova B2B srečanja slovenskih podjetij s podjetji iz ruskega Jaroslavlja, ki jih je organizirala javna agencija SPIRIT Slovenija.
Foto: STA

Direktor Regijske razvojne agencije Črtomir Špacapan je med potenciali goriške regije izpostavil njen strateški položaj ter veliko orientiranost v izvoz. Pohvalil se je z uspešnimi podjetji, ki visoko kotirajo tudi na svetovnem trgu, predvsem na področju razvoja in raziskav, so sporočili iz agencije Spirit.

Regija tudi sicer v to razvoj in raziskave vlaga kar 3,3 odstotka svojega bruto domačega proizvoda, med njihovimi strateškimi področji pa je Špacapan izpostavil tudi turizem.

Direktorica območne gospodarske zbornice Mirjam Božič pa je med prednostmi poslovanja z jaroslaveljsko regijo in celotno Rusijo izpostavila sorodnost slovanskih duš oz. mentalitete, poznavanje ruske kulture in dobre politične odnose. Med priložnostmi, ki jih vidi, so predvsem nenasičenost trga, z izjemo Moskve, dobra logistika in transport ter možnost dolgoročnih odnosov, omenila pa je tudi pomoč poslovnih klubov in slovenskega veleposlaništva na samem trgu.

Med slabostmi prednjačijo neustrezna vizumska politika, nizka kupna moč in vse močnejša konkurenca zahodnih podjetij, predvsem multinacionalk, in odvisnost ruskega gospodarstva od cen nafte. Ruskim udeležencem so bili predstavljeni tudi ukrepi za spodbujanje razvoja regijskega gospodarstva, med katerimi so omenili tudi spodbude in ugodnosti za investitorje.

V Sloveniji se namreč od torka po okriljem agencije Spirit na tridnevnem obisku mudi 12-članska delegacija gospodarstvenikov iz ruskega Jaroslavlja. V torek se je delegacija v Ljubljani udeležila okrogle mize in imela poslovne pogovore s predstavniki slovenskih podjetij, v sredo pa na Primorskem obiskala nekaj slovenskih podjetij.

Člani jaroslaveljske delegacije so izrazili navdušenje nad Slovenijo in prepričanje, da bo ta obisk nedvomno prispeval k vzpostavitvi plodnih poslovnih povezav, so še zapisali.