#družba 8.10.2015 15:08

EU odpira trg novim ponudnikom plačevanja na spletu

Strasbourg, 8. oktobra - Posodobitev direktive EU o plačilnih storitvah, ki jo je Evropski parlament sprejel danes, naj bi med drugim omogočila, da na trg vstopijo novi ponudniki plačil z mobilnimi in spletnimi orodji, kar bo posledično znižalo stroške plačevanja na spletu. Določa tudi pravila za varstvo podatkov potrošnikov in odgovornost ponudnikov storitev.

Ljubljana. Računalnik, internet. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Računalnik, internet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Evropski trg plačilnih storitev je še vedno razdrobljen in drag, zaradi česar nastajajo vsako leto dodatni stroški v višini 130 milijard evrov ali enega odstotek BDP unije. "Naše gospodarstvo si teh stroškov ne more privoščiti, če želi biti konkurenčno v svetovnem merilu," je prepričan poročevalec parlamenta na to temo Antonio Tajani.

Nova pravila predvsem odpirajo trg novim ponudnikom t.i. storitev odreditve plačil. Ti omogočajo plačevanje prek spleta, pri čemer pa ne razpolagajo s sredstvi plačnika, ampak jim ta le omogoči spletni dostop do svojega bančnega računa z namenom izvedbe plačila. Takšni ponudniki so npr. SOFORT v Nemčiji, Trustly v Skandinaviji in IDEAL na Nizozemskem.

Ti ponudniki uporabnikom za svojo storitev ne bodo smeli zaračunati več, kot znašajo njihovi neposredni stroški, pri čemer bosta morala prejemnik plačila in plačnik poravnati nadomestilo vsak svojemu ponudniku. Doplačilo nadomestil za uporabo kartic, za katere že veljajo medbančne provizije, medtem ne bo dovoljeno.

Banka ponudniku storitve odreditev plačil ne bo smela blokirati dostopa do računa svoje stranke, razen iz objektivno utemeljenih varnostnih razlogov oziroma suma goljufije.

Ponudnik storitev odreditve plačil bo moral zagotoviti varnost plačevanja, med drugim z uporabo varnih in učinkovitih kanalov za prenos podatkov, vsakokratnim dokazovanjem svoje istovetnosti ob odreditvi plačila in zavezo, da podatkov ne uporablja, ne dostopa do njih in jih ne hrani za druge namene kot za namene opravljanja naročene storitve.

Če bi prišlo do neodobrenega izvedenega plačila - zaradi uporabe izgubljenega ali ukradenega plačilnega instrumenta ali njegove zlorabe -, plačnik ne bi smel izgubiti več kot 50 evrov. Če je ponudnik storitev bil obveščen o kraji ali izgubi, pa instrumenta ni blokiral, ali če ni zahteval dovolj močne overovitve strank, nosi vse finančne posledice ponudnik.

Poročevalec Tajani verjame, da bo nov pravni okvir omogočil znižanje teh stroškov ter obenem tudi izboljšal varnost plačil in olajšal vstop novih ponudnikov ter mobilnih in spletnih plačilnih metod na trg.

Parlament je njegov predlog na plenarnem zasedanju v Strasbourgu danes potrdil s 578 glasovi za, 29 proti in 52 vzdržanimi. Posodobljeno direktivo, o kateri je bil neformalni dogovor dosežen maja, morajo sedaj potrditi še ministri držav članic EU, kar pa je formalnost. Nato bodo imele države dve leti časa, da jo prenesejo v svojo zakonodajo.