Podjetja 18.11.2015 0:30

Podravka prihaja v Žito s svojimi nadzorniki

Ljubljana, 18. novembra - Hrvaška družba Podravka prihaja v ljubljansko družbo Žito s svojimi nadzorniki. Delničarji, med katerimi je z več kot polovičnim deležem največji Podravka, se bodo na današnji skupščini Žita seznanili z odstopom zdajšnjih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu ter glasovali o imenovanju novih nadzornikov.

Ljubljana. Logotip hrvaške živilske družbe Podravka. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip hrvaške živilske družbe Podravka.
Foto: STA
Arhiv STA

Ljubljana, BTC City. Skupina Žito. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, BTC City.
Skupina Žito.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Podravka je večinska lastnica Žita postala z nakupom 51,54-odstotnega deleža od Slovenskega državnega holdinga, Modre zavarovalnice, KD Kapitala, KD Skladov, Adriatic Slovenice in NLB Skladov. Pogodbo o nakupu je s prodajalci sklenila 21. aprila letos, kupnino pa je poravnala v začetku oktobra. Za vsako delnico je plačala 180,10 evra oz. skupaj okoli 33 milijonov evrov.

Prejšnji mesec je Podravka objavila ponudbo za prevzem še vseh ostalih delnic. Delničarji jo lahko sprejmejo do ponedeljka, 23. novembra, do 12. ure.

Žitovi delničarji se bodo na današnji skupščini seznanili z odstopom štirih predstavnikov kapitala v šestčlanskem nadzornem svetu družbe. Milan Kneževič, Maja Makovec Brenčič, Adrijan Rožič in Rajko Stanković so odstopne izjave podali že aprila, veljajo pa za primer uspešnega zaključka prodajnega postopka, in sicer z dnem prve skupščine po zaključku transakcije.

Po predlogu bodo novi nadzorniki Žita postali Miroslav Klepač, Petar Vlaić in Ivan Galović iz Podravke, še en štiriletni mandat pa naj bi član nadzornega sveta ostal Stanković, sicer predsednik društva Mali delničarji Slovenije.

Na skupščini naj bi na predlog Podravke tudi razveljavili sklep o imenovanju družbe UHY Revizija in svetovanje za revizorja za leto 2015, ki so ga sprejeli na junijski skupščini. Za letošnjega revizorja naj bi izbrali družbo KPMG Slovenija.