Podjetja 4.10.2015 12:00

Pred 70 leti so v Fructalu začeli kuhati prvo marmelado

Ajdovščina, 4. oktobra - V teh dneh mineva 70 let, odkar so v Ajdovščini v manjšem industrijskem obratu začeli kuhati marmelado. To je pomenilo začetek družbe Fructal, ki je od leta 2011 v rokah srbske družbe Nectar. Ob jubileju so med drugim pripravili dobrodelno akcijo, s katero želijo pomagati študentom agronomskih in prehrambenih ved v Sloveniji in balkanskih državah.

Ajdovščina, Fructal. Ogled proizvodnje Fructala. Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi, pakiranje. Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal.
Ogled proizvodnje Fructala.
Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi, pakiranje.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal. Ogled proizvodnje Fructala. Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi, pakiranje. Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal.
Ogled proizvodnje Fructala.
Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi, pakiranje.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal. Ogled proizvodnje Fructala. Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi. Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal.
Ogled proizvodnje Fructala.
Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal. Ogled proizvodnje Fructala. Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi, industrija. Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal.
Ogled proizvodnje Fructala.
Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi, industrija.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal. Ogled proizvodnje Fructala. Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi. Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal.
Ogled proizvodnje Fructala.
Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal. Ogled proizvodnje Fructala. Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi. Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal.
Ogled proizvodnje Fructala.
Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal. Ogled proizvodnje Fructala. Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi, sadje, jabolka. Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina, Fructal.
Ogled proizvodnje Fructala.
Fructal, proizvodnja Fructala, sokovi, sadje, jabolka.
Foto: Anže Malovrh/STA

Po skromnih začetkih pred 70 leti je Fructal nato desetletja rasel in se uveljavil kot ena ključnih znamk na področju prehrambene in pijačarske industrije.

Število zaposlenih v družbi se je povečevalo do leta 1991, ko je zaradi spremenjenih političnih razmer ob razpadu Jugoslavije, zapiranja trgov in osamosvajanja podjetij v nekdanjih republikah Jugoslavije tudi v Fructalu prišlo do zmanjšanja obsega proizvodnje ter števila zaposlenih s 1500 na 780. Odtlej se je število zaposlenih nenehno zmanjševalo.

Fructal je kot samostojno podjetje deloval vse do leta 2001, ko je skoraj 94-odstotna lastnica podjetja postala Pivovarna Union. Ta ga je bila nato kot posledica zgodbe z neuspešnim poskusom lastninjenja Pivovarne Laško primorana prodati zaradi zmanjševanja dolga do bank upnic.

Med več interesenti za nakup je bil leta 2011 izbrano srbsko družinsko podjetje Nectar, ki je za Fructal, skupaj s prevzemom dolga, odštelo okoli 50 milijonov evrov.

Fructal tako od konca leta 2011 deluje v okviru skupine Nectar, ki je največji predelovalec sadja v nekdanji Jugoslaviji in je s svojimi proizvodi prisoten po vsem zahodnem Balkanu.

Slovenija in trgi nekdanji Jugoslavije so tudi še vedno osnovni Fructalov trg, vendar pa njihovi proizvodi, ki že desetletja spadajo med najbolj prepoznavne slovenske izdelke, vse bolj prisotni tudi na trgih EU in celo v oddaljenih državah, kot sta Kitajska in Južna Koreja.

Po Nectarjevem prevzemu Fructala se je poslovanje v tej ajdovski družbi po večletni stagnaciji zaradi negotovosti v zvezi z lastništvom popravilo.

Lansko leto so ob skoraj 45 milijonih evrov prihodkov ustvarili 2,6 milijona evrov dobička, rast bruto dobička iz poslovanja (EBITDA) je bila 27-odstotna. Družba v Ajdovščini danes zaposluje 267 delavcev, dodana vrednost na zaposlenega je bila lani 46.185 evrov.

V Fructalu skrbijo tudi za sadjarje. Letošnji odkup sadja sicer še ni zaključen, vendar so doslej odkupili celotno ponujeno količino breskev iz Vipavske doline, skupno 400 ton.

Ker hrušk, ki jih trenutno odkupujejo, iz Vipavske doline ni bilo dovolj, so jih kupovali tudi na drugih trgih, skupno jih bodo predelali 500 ton. Vsa odkupljena jabolka, skupno jih bodo odkupili 1100 ton, prihajajo iz Slovenije.

Praznovanje 70-letnice so v petek v Fructalu začeli z najmlajšimi, nekdanjimi zaposlenimi in njihovimi svojci, saj so odprli vrata tovarne v Ajdovščini. Generalni direktor Fructala Luka Jejčič ocenjuje, da si je proizvodnjo sokov ogledalo preko 1000 ljudi iz bližnje in širše okolice.

Pod sloganom Ustvarimo svetle misli za svetlo prihodnost želijo v Fructalu ob jubileju pomagati študentom živilstva z oddelka biotehniške fakultete v Ljubljani in zbrati denar za raziskovalni projekt Inovativne tehnologije ohranjanja prehranske vrednosti sadja in izdelkov iz sadja.

Namen njihovega projekta je raziskati, katere tehnologije za ohranjanje kakovosti povzročijo najmanj izgub pri prehranski in hranilni vrednosti sadja in sadnih izdelkov.

"Naš cilj je zbrati 10.000 sončnih misli in donirati 10.000 evrov v Sloveniji," je ob robu petkovega dneva odprtih vrat dejal Jejčič.

Na Hrvaškem bodo v sodelovanju z humanitarno organizacijo izbrali študente prehrambeno-tehnološke fakultete v Osijeku in prehrambeno-biotehnološke fakultete v Zagrebu, katerim je za nadaljevanja študija potrebna finančna podpora.

Podobno velja tudi v Črni gori, Bosni in Hercegovini in Makedoniji, kjer bodo izjemnim študentom biotehnične fakultete v Podgorici, kmetijsko-prehrambene fakultete v Sarajevu in tehnološko-metalurške fakultete Skopje namenili več štipendij.