Podjetja 1.10.2015 8:45

Kinestica s predstavitvami izdelka evropskim rehabilitacijskim centrom

Ljubljana, 1. oktobra - V slovenskem startup podjetju Kinestica nameravajo do konca leta na različnih strokovnih sejmih predstaviti svoj profesionalni sistem Bimeo rehabilitacijskim centrom, ki skrbijo za rehabilitacijo nevroloških pacientov. Pred tem so ga uradno predstavili na Svetovnem kongresu fizikalne medicine konec junija v Berlinu.

Ljubljana. Sistem Bimeo podjetja Kinestica. Foto: Kinestica

Ljubljana.
Sistem Bimeo podjetja Kinestica.
Foto: Kinestica

Ljubljana. Sistem Bimeo podjetja Kinestica. Foto: Kinestica

Ljubljana.
Sistem Bimeo podjetja Kinestica.
Foto: Kinestica

Ljubljana. Sistem Bimeo podjetja Kinestica. Foto: Kinestica

Ljubljana.
Sistem Bimeo podjetja Kinestica.
Foto: Kinestica

V lanskem letu so v podjetju Kinestetica izdelali predprodukcijski prototip Bimeo, ki pa so ga v sodelovanju s podjetjem Gigodesign prenovili in prilagodili za serijsko proizvodnjo. Trenutno njihov sistem že uporabljajo v Univerzitetnem rehabilitacijskem centru Soča, pripravljajo pa se na širitev prisotnosti na evropskem trgu, predvsem v Sloveniji in Nemčiji.

Po besedah soustanovitelja podjetja Aleša Hribarja želijo sprva uporabo sistema razširiti na širši krog rehabilitacijskih inštitucij. Ob enem pa delajo tudi na sistemu za domačo uporabo, saj menijo, da je domače okolje bolj prijazno in za pacienta bolj vzpodbudno. Že od začetka imajo vizijo, da bo sistem dostopen širokemu krogu ljudi.

Sistem Bimeo omogoča različne vrste vadbe za paciente, ki trpijo za nevromotoričnimi motnjami. V kombinaciji z osmimi igrami je omogočenih več kot 50 različnih načinov stimulativne rehabilitacije. Kot so sporočili za STA, je znanstveno dokazano, da igre, specifično zasnovane za potrebe rehabilitacije, močno pripomorejo k izboljšanju motoričnih in kognitivnih funkcij pacientov. Sistem Bimeo dodatno omogoča zdravnikom in terapevtom objektiven vpogled v napredek pacienta.

Podjetje Kinestica je bilo ustanovljeno leta 2012, celoten koncept sistema Bimeo pa je bil zasnovan in razvit v Laboratoriju za robotiko na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko. Od začetka so pri projektu sodelovali terapevti in strokovnjaki s področja fizikalne medicine. Med drugim sodelujejo tudi z rehabilitacijskim inštitutom v Italiji in dvema ameriškima univerzama.

Preteklo leto so začeli z iskanjem partnerja in zagonskega kapitala. Dobili so nekaj resnih ponudb za odkup licence s strani tujih podjetij, vendar so se zaradi velikega tržnega potenciala in hitrega razvoja trga rehabilitacijske tehnike odločili za samostojno pot. Sprejeli pa so skupno investicijo bolgarskega sklada Launchhub in madžarskega Dayone Capital. Prav tako pa so del kapitala dobili z uspešno uvrstitvijo v Microsoftov pospeševalnik v Tel Avivu, so še sporočili.