Podjetja 30.9.2015 10:34

Slovenija po lestvici konkurenčnosti navzgor na 59. mesto

Ženeva, 30. septembra - Najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu tudi letos ostaja Švica, v najnovejšem poročilu o svetovni konkurenčnosti ugotavlja Svetovni gospodarski forum (WEF). Slovenija je tokrat pridobila 11 mest in se med 140 državami uvrstila na 59. mesto, neposredno za Ruando in tik pred Makedonijo.

Ljubljana. Nepremičnine, stanovanja, Ljubljana, promet. Foto: Nebojšta Tejić/STA

Ljubljana.
Nepremičnine, stanovanja, Ljubljana, promet.
Foto: Nebojšta Tejić/STA

Švica je mesto najbolj konkurenčne države na svetu zasedla sedmo leto zapored. Letos je v ocenjevanju različnih področij prejela skupno 5,76 točke od sedmih možnih. Drugo mesto je ohranil Singapur, na tretjem sledijo ZDA.

Slovenija, ki je na lestvici lani izgubila osem mest, je tokrat s skupno oceno 4,28 točke pridobila 11 mest. Najslabšo oceno si je prislužila na področju razvitosti finančnega trga in v sklopu pri ocenjevanju dostopa do kreditov. Najboljšo oceno pa je dobila na področju zdravstva in izobraževanja.

Država je dobre ocene dobila še na področju visokošolskega izobraževanja in šolanja, infrastrukture, tržne učinkovitosti, tehnološke razvitosti in učinkovitosti trga dobrin. Slabše ocene pa je dobila pri ocenjevanju velikosti trga in inovacij, institucij in učinkovitosti trga dela in makroekonomskega okolja.

Od četrtega do 10 mesta na lestvici so se uvrstile Nemčija, Nizozemska, Japonska, Hongkong, Finska, Švedska in Velika Britanija, izhaja iz poročila, objavljenega na spletni strani WEF. Sledile so Norveška, Danka, Kanada, Katar, Tajvan, Nova Zelandija, Združeni arabski emirati, Malezija, Belgija in Luksemburg.

Francija se je uvrstila na 22. mesto, Avstrija na 23. mesto, Kitajska na 28. mesto, Italija na 43. mesto, Brazilija na 75. mesto, Hrvaška na 77. mesto. Pred Slovenijo sta se neposredno poleg Ruande uvrstili še Vietnam in Mehika, za državo pa so Makedoniji sledile Kolumbija, Oman in Madžarska.

Letošnje poročilo WEF na splošno ugotavlja, da je svetovna gospodarska rast kljub naporom, da bi jo pognali, ostaja nizka. Stopnja brezposelnosti vztraja na visoki ravni. WEF zato države poziva k reformam za večjo produktivnost.

Sedem leto po začetku svetovne finančne krize je okrevanje manj zdravo, bolj negotovo in daljše, kot je bilo pričakovati. Gospodarske razmere pa otežujejo še krizna žarišča po svetu, kot so Ukrajina, Bližnji vzhod in begunska kriza. Visoka brezposelnost ne prinaša le manjšega povpraševanja, temveč tudi izgubo znanj in izkušenj določenega segmenta delovne sile in naraščajoče nezadovoljstvo.

Redna letna lestvica globalne konkurenčnosti WEF je sestavljena iz kombinacije gospodarskih kazalcev in ankete med menedžerji, pri čemer imajo odgovori slednjih večjo težo. V WEF izpostavljajo, da je konkurenčnost, razumljena kot višja produktivnost, še vedno ključni vzgon rasti. Bolj uspešne so tiste države, ki spodbujajo talente ter investicije, ki krepijo inovacije.