Podjetja 29.9.2015 8:37

Boxmark letos delo ponudil prek 400 delavcem

Kidričevo/Dravograd/Murska Sobota, 29. septembra - Podjetje Boxmark Leather, ki se ukvarja s šivanjem za avtomobilsko, letalsko in ladijsko industrijo, je letos sodelovanje ponudilo prek 400 delavcem in ima trenutno na treh lokacijah 2234 zaposlenih. Družba letos načrtuje od 10- do 15-odstotno rast prometa, čemur bo v podporo tudi sedem milijonov evrov vredna hala, ki jo odpirajo čez mesec dni.

Kidričevo. Podjetje Boxmark. Foto: Gregor Mlakar/STA

Kidričevo.
Podjetje Boxmark.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Z novo halo, ki jo gradijo v Kidričevem, bo podjetje pridobilo novih 6000 kvadratnih metrov proizvodnih površin, ki jih dodatno potrebuje zaradi povečanega obsega naročil. To je rezultat intenzivnega trženja in sodelovanja na številnih razstavah in sejmih po svetu, je za STA dejal direktor družbe Boxmark Leather Marjan Trobiš. Ob tem je omenil sodelovanje na sejmu v Monaku prejšnji teden, kjer so pridobili nove distributerje za pohištvo za zunanjo uporabo.

Med drugim bodo v novo halo preselili novo proizvodnjo alu pohištva, ki nastaja v sodelovanju s Talumom in ki zdaj deloma že poteka v obstoječih prostorih v Kidričevem. Podjetje tam trenutno skupno zaposluje 1850 ljudi.

Dodatnih 250 zaposlenih ima družba v Otiškem Vrhu pri Dravogradu, kjer so proizvodnjo vzpostavili v začetku leta 2014, delo pa so dobile predvsem nekdanje delavke propadlega Preventa. Kot je dejal Trobiš, so s proizvodnjo na Koroškem pridobili zaupanje kupca, tako da z delom uspešno nadaljujejo v sicer še vedno najeti hali.

Proizvodnja po Trobiševih besedah lepo teče tudi v Murski Soboti, kjer je Boxmark Leather junija letos najel del prostorov propadle Mure. Trenutno imajo v Murski Soboti z zaposlenimi sklenjene šestmesečne pogodbe o začasnem delu. "Kupec nam je zaupal nov posel, če bo tekel dobro, bo tudi to dobra zgodba," je dejal Trobiš, ki upa, da se bo kupec v kratkem odločil za nova naročila, saj si želijo delavke dolgoročno zaposliti.

Boxmark je lani za 14 odstotkov povečal obseg prodaje v primerjavi z letom prej in ustvaril 131 milijonov evrov prihodkov, dobiček pa je ob številnih naložbah v 2014 znašal 2,5 milijona evrov. Letos podjetje po Trobiševih besedah ponovno načrtuje od 10- do 15-odstotno rast prometa in dobiček, ki bo primerljiv z lanskim.

Za naložbe bo podjetje letos namenilo deset milijonov evrov, od tega sedem milijonov evrov za novo halo v Kidričevem, ostalo pa predvsem za ustvarjanje tehnološko sodobnih delovnih mest. V sodelovanju predvsem z nemškimi inštituti podjetje vlaga tudi v raziskave materialov, saj si prizadeva za obogatitev svojih programov in še večji prodor v letalsko in ladjedelniško industrijo, je povedal Trobiš.