Podjetja 29.10.2015 20:15

Vlada potrdila okvirni program za prehod v zeleno gospodarstvo

Ljubljana, 29. oktobra - Vlada je danes sprejela okvirni program za prehod v zeleno gospodarstvo, s katerim želi Slovenija postati konkurenčno gospodarstvo, v katerem bomo razumeli ter upoštevali omejitve, ki jih postavlja naravno okolje. Za spremljanje in nadgradnjo programa bo zadolžena danes ustanovljena medresorska delovna skupina.

Slovenj Gradec. Hlodi, les. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Slovenj Gradec.
Hlodi, les.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Okvirni program sledi koalicijski pogodbi vlade in strateškim dokumentom EU, poleg tega pa odgovarja na globalne izzive, kot so rast prebivalstva, slabšanje stanja okolja in pomanjkanje virov, so sporočili z okoljskega ministrstva.

Zeleno gospodarstvo predstavlja priložnost za razvoj novih zelenih tehnologij, nova delovna mesta, promocijo in razvoj slovenskega znanja, so prepričani na ministrstvu, ki je s procesom povezovanja znanja ter doseganja konsenza glede vizije, da je zeleno gospodarstvo strateška usmeritev države, saj je ravno to področje pomemben potencial, v sodelovanju z drugimi resorji in deležniki začelo letos.

Glavni cilji okvirnega programa so: vzpostavitev aktivnega in stalnega dialoga s ključnimi deležniki, povezovanje obstoječih politik in aktivnosti ter njihova nadgradnja, pospešitev pretoka znanja in povezovanje deležnikov za prehod na zelene podjetniške prakse ter razvoj zelenih delovnih mest, proizvodov in znanja ter priprava kazalnikov in spremljanje napredka zelenega gospodarstva.