Intervju 31.8.2015 15:23

Predstavnik kitajske turistične administracije: Slovenija je za kitajske turiste lahko zelo privlačna

pogovarjala se je Martina Gojkošek

Ljubljana, 31. avgusta - Slovenija je lahko zelo privlačna za kitajske turiste - veliko ponuja na področju narave, kulture in zgodovine, je v pogovoru za STA pojasnil visoki predstavnik kitajske nacionalne turistične administracije CNTA Wei Hongtao. Wei med drugim pričakuje vzpostavitev letalske povezave med Pekingom in Ljubljano ter poenostavitev vizumskih postopkov.

Ljubljana, Vila Podrožnik. Izjavi za medije ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in visokega predstavnika kitajske nacionalne turistične administracije CNTA Wei Hongtaoa po koncu pogovora visokih predstavnikov slovenske vlade z delegacijo kitajske nacionalne turistične administracije. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Vila Podrožnik.
Izjavi za medije ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in visokega predstavnika kitajske nacionalne turistične administracije CNTA Wei Hongtaoa po koncu pogovora visokih predstavnikov slovenske vlade z delegacijo kitajske nacionalne turistične administracije.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Vila Podrožnik. Pogovor visokih predstavnikov slovenske vlade z delegacijo kitajske nacionalne turistične administracije. Visoki predstavnika kitajske nacionalne turistične administracije CNTA Wei Hongtao. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Vila Podrožnik.
Pogovor visokih predstavnikov slovenske vlade z delegacijo kitajske nacionalne turistične administracije.
Visoki predstavnika kitajske nacionalne turistične administracije CNTA Wei Hongtao.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Turizem je za Kitajsko ena najpomembnejših gospodarskih panog. "Kitajska je že zdaj ena od svetovnih turističnih velesil. Letno se na potovanje v tujino poda okoli 100 milijonov Kitajcev, v prihodnjih letih pa pričakujemo nadaljnjo rast. Trudimo se postati ena od najpomembnejših držav na svetovnem tržišču," je pojasnil Wei, ki se je v Ljubljani danes mudil na pogovorih z gospodarskim ministrom Zdenkom Počivalškom.

Države srednje in vzhodne Evrope so pomemben trg in precej privlačne destinacije za kitajske turiste. Želja kitajskih oblasti je menjavo turistov še povečati - ob tem bi radi čim več prebivalcev srednje- in vzhodnoevropskih držav pritegnili tudi k potovanjem na Kitajsko.

Slovenija je za kitajske turiste v številnih pogledih zelo zanimiva; veliko ponuja na področju narave, kulture in zgodovine, je poudaril Wei. "Seveda pa imamo tudi na Kitajskem različne zanimive destinacije za slovenske turiste, tako da bi tudi slovenski turisti lahko prišli obiskat Kitajsko," je dodal.

Glede letalskih povezav imata obe strani, tako Kitajska kot države srednje in vzhodne Evrope, isti interes - vzpostaviti dobre povezave. Wei si želi čim prej vzpostaviti tudi povezavo med Pekingom in Ljubljano, vendar pa morajo interes za to izkazati tudi letalski prevozniki.

"Verjamem, da bomo s pomočjo slovenskih in kitajskih turističnih agencij in letalskih prevoznikov zelo verjetno uspeli vpeljati letalsko povezavo med državama," je dejal. "A obstaja še en pogoj - obstajati mora namreč zadostno število turistov in podjetnikov, ki bi lahko zapolnili zmogljivosti."

Kot ena glavnih težav pri krepitvi turističnih tokov so pogosto omenjeni tudi dokaj zapleteni vizumski postopki. "To je stvar ministrov za zunanje zadeve, oni se morajo dogovoriti. Osebno menim, da se bo to kmalu uredilo, a te zadeve niso enostavne," je dejal sogovornik.

Kitajska je v zadnjih tednih mednarodne finančne trge zatresla s postopnim zniževanjem vrednosti domače valute, juana. Devalvacija juana bi na kratek rok lahko vplivala tudi na kitajske turiste, dolgoročno gledano pa Wei večjega vpliva ne pričakuje.

"Za kitajske turiste bi bilo padanje vrednosti juana lahko malce problematično, saj bi se s tem vrednost njihovega premoženja zmanjšala in bi morda bolj varčevali," je dejal Wei. A na dolgi rok meni, da bodo kitajski turisti, ki bodo resnično hoteli obiskati neko državo, to tudi storili. "Tudi če ti je všeč neka punca, boš zanjo zapravil, kolikor bo treba," je zaključil.