Podjetja 31.8.2015 13:22

Etijeva uprava s pooblastili za iskanje strateškega partnerja

Izlake, 31. avgusta - Delničarji izlaškega Etija so na petkovi skupščini upravi družbe podelili pooblastilo za iskanje strateškega partnerja, od katerega Eti pa pričakuje predvsem znanje in trg. Predvidoma v letu dni je moč pričakovati korenite spremembe v lastniški strukturi podjetja, ki je sicer zaprta, sta prejšnji teden poročala časnika Delo in Finance.

Iz zapisnika petkove skupščine Etija je razvidno, da so v konzorciju za prodajo, v katerem je združenih že več kot polovica delničarjev, poleg malih delničarjev, Gorenja in Betona MTO, tudi Družba za upravljanje terjatev bank, na katero je prešel 12-odsotni delež prej v lasti Maxime Holdinga, in po novem tudi Finema z 10-odstotnim deležem v lasti Etijevih vodilnih.

Po navedbah Dela uprava Etija zagovarja transparenten mednarodni postopek prodaje družbe in lastnika, ki jim bo zagotavljal razvoj.

Na skupščini so delničarji izglasovali tudi pomembno spremembo v vinkulaciji delnic Etija. Ta bo vsem, ki želijo prodati delnice, omogočila, da transakcijo izpeljejo ob soglasju nadzornega sveta.

Novembra pa bo Eti dobil nov nadzorni svet, iz katerega se po skoraj 20 letih poslavlja nekdanji prvi mož NLB Marjan Kramar. Kot predstavnike kapitala so na skupščini izvolili prvega moža Kolektorja Radovana Bolka, Branka Kalpiča ter Bernharda Josefa Müllerja.

Vse tri novoizvoljene nadzornike je predlagal obstoječi nadzorni svet in po mnenju vodstva družbe predstavljajo kontinuiteto ter nadaljnje kakovostno delo nadzornega sveta. Mandatno obdobje novega nadzornega sveta bo trajalo od 11. novembra letos do 11. novembra 2019.

Delničarji bodo do konca septembra dobili tudi en evro bruto dividende na delnico, v ta namen pa bo družba namenila skoraj 460.000 evrov lanskega bilančnega dobička. Tudi v letu 2013 je dividenda znašala en evro.

Omenjena časnika še poročata, da se uspešno poslovanje Etija nadaljuje tudi letos. V polletju so prihodke povečali za odstotek, dobiček pa za četrtino.