Mediji 28.8.2015 18:08

Na Večeru brez dogovora s sindikatom in uredništvom odpustili pet novinarjev

Ljubljana/Maribor, 28. avgusta - Na Večeru so brez dogovora s socialnimi partnerji in uredništvom odpustili pet novinarjev. Način odpuščanja, ko so ljudje nepričakovano obveščeni o odpovedi delovnega razmerja, je neprimeren in v nasprotju z osnovno poslovno in človeško kulturo, so v izjavi zapisali v novinarskih organizacijah in napovedali vložitev tožb zoper odpovedi.

Maribor. Sedež časopisne hiše Večer. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Sedež časopisne hiše Večer.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kot so v skupni izjavi zapisali Aktiv novinarjev Večera, Zastopstvo uredništva ČZP Večer, Sindikat novinarjev Večera, Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije, bi moralo ob upoštevanju krize medijskega trga in težke finančne situacije Večera do kadrovskih prestrukturiranj priti v dogovoru s socialnimi partnerji in uredništvom. Kljub temu, da so težave s poslovanjem Večera znane že dalj časa, novi lastniki Večera ob tem zaposlenim niso predstavili načrta kadrovskega prestrukturiranja, ki bi vseboval tudi resno razvojno vizijo, so poudarili.

"Izražamo bojazen, da se finančno stanje podjetja rešuje na račun novinarske kakovosti in da zmanjšanje števila novinarjev pomeni tudi nižanje standardov ter operativnih sposobnosti uredništva, da visoko profesionalno opravlja svoje delo. Večer je steber medijskega trga severovzhodne Slovenije in pomemben tudi v nacionalnem merilu, zato lastnike pozivamo k odgovornosti pri naslednjih korakih in takojšnji obnovi socialnega dialoga, so zapisali.

Sindikat novinarjev bo naslednji teden sprožil tožbe zoper odpovedi.

Večer postaja po lastniških spremembah naslednja domina v črnem scenariju, ki se odvija na slovenskem medijskem trgu. Vprašanje, kaj bo, ko resnih medijev ne bo več ali pa bodo usodno poškodovani, pa je vprašanje, ki bi si ga morala zastaviti tudi družba širše, so opozorili.

Odpuščanja v medijih je vedno več. Medtem ko so lani dopuščali na POP TV in Žurnalu, se letos obetajo odpuščanja novinarjev v časopisnih hišah Delo, Večer, Finance, število honorarnih sodelavcev naj bi zmanjšali tudi na Radioteleviziji Slovenija.