Podjetja 28.8.2015 14:14

EU namenja milijone evrov za hitrejši prodor inovacij na trg

Bruselj, 28. avgusta - Evropska komisija je danes sklenila, da za hitrejšo uresničitev inovativnih idej na trgu nameni 36 milijonov evrov. Pri enem od 16 izbranih inovativnih projektov, od katerih bo vsak prejeli do tri milijone evrov, sodelujejo tudi slovenska podjetja.

Ljubljana. Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Vseh 16 izbranih inovativnih projektov skupaj vključuje partnerje iz 19 držav, so sporočili v Bruslju. Kot omenjeno, bo vsak projekt prejel do tri milijone evrov podpore, ki bo zagotovljena iz sheme Hitra pot do inovacij v okviru programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

Izbrani projekti vključujejo na primer vzpostavitev zračnih vetrnih turbin, izdelavo trajnostne, obnovljive in cenejše plastike iz lesa ter spremljanje okoljskih vplivov hidravličnega lomljenja.

Največ podjetij prihaja iz Nemčije, Francije in Nizozemske. Med izbranimi projekti pa je tudi projekt GEM in-wheel, pri katerem sodelujejo tri slovenska podjetja: GEM motors, Domel in Tiskana vezja Luznar. Projekt, ki išče rešitve za pogon električnih vozil, bo prejel podporo v višini 1,99 milijona evrov.

Program Obzorje 2020 razpolaga s proračunom v višini 80 milijard evrov za obdobje sedmih let in je največji program za raziskave in inovacije v zgodovini EU. Shemo Hitra pot do inovacij je komisija napovedala julija lani, vredna pa je 100 milijonov evrov.