#družba 28.8.2015 11:28

Na Kredarici že šest desetletij neprekinjenih meteoroloških meritev

Kredarica, 28. avgusta - Meteorološke meritve na Kredarici se neprekinjeno izvajajo že več kot 60 let. Ob tej priložnosti bo v soboto na Kredarici posebna slovesnost z odprtjem prenovljene meteorološke postaje in podpisom novega sporazuma o operativnem sodelovanju med obrambnim in okoljskim ministrstvom.

Triglav. Triglavski dom na Kredarici. Foto: Mihael Korsika/STA Arhiv STA

Triglav.
Triglavski dom na Kredarici.
Foto: Mihael Korsika/STA
Arhiv STA

"Meteorološka postaja na Kredarici ima prav poseben, skoraj simboličen pomen, saj je naša edina visokogorska meteorološka postaja," pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). Leži v severozahodnem delu Slovenije v osrčju Julijskih Alp, pod najvišjim vrhom Slovenije na nadmorski višini 2514 metrov.

Meteorološka opazovanja na Kredarici sistematično in neprekinjeno opravljajo od avgusta 1954. Služijo kot glavni vir informacij za obveščanje javnosti o razmerah v slovenskem visokogorju. Dolgoletne meritve pa prispevajo tudi k spoznavanju posledic podnebnih sprememb v visokogorju z opaznim naraščanjem temperature.

Poletja na Kredarici, kjer vlada gorsko podnebje, so kratka in hladna, zime pa dolge, ostre in zasnežene. Povprečna letna temperatura zraka na Kredarici je minus ena stopnja Celzija, vsako desetletja pa je toplejše od predhodnega za 0,3 stopinje, kar pomeni, da se v zadnjih 60 letih povprečna letna temperatura dvignila za 1,8 stopnje.

Do sedaj je bilo na Kredarici najtoplejše leto 2011, ko je bilo temperaturno povprečje prvič pozitivno z 0,2 stopinje Celzija, najhladnejši pa leti 1956 in 1962, ko je bila povprečna temperatura zraka -2,7 stopnje. Najvišja izmerjena temperatura na Kredarici je bila sicer 21,6, najnižja pa -28,3 stopinje Celzija.

Podobno kot temperatura se na Kredarici povečuje tudi število ur s soncem. Sončno sevanje se povečuje za dva odstotka na desetletje. Največ ur s soncem je bilo na Kredarici leta 2003, in sicer 2037, najmanj pa lani, ko je bilo sončnih le 1359 ur.

V povprečju letno na Kredarici pade 2038 milimetrov padavin. Največ so jih namerili leta 1987, in sicer 2799, najmanj pa leta 1971, 1239 milimetrov. Pri višini padavin v zadnjih 60 letih ni značilnih sprememb, drugače pa je z višino snežne odeje, ki je bila v prvih letih za meter do dva višja kot dandanes. Najdebelejšo, sedemmetersko snežno odejo so sicer izmerili 22. aprila 2001.

Da se podnebne razmere na Kredarici spreminjajo potrjujejo tudi meritve in opazovanja Triglavskega ledenika, ki se je skrčil iz 14 hektarov v letu 1946 na borih 0,6 hektara v letu 2012.

Prve meteorološke meritve in opazovanja na Kredarici so temeljila izključno na delu opazovalcev, danes pa si pri spremljanju vremena in snežnih razmer v visokogorju vse bolj pomagajo tudi s sodobno merilno tehniko.

Arso letos ob finančni pomoči EU zaključuje največji investicijski projekt Bober s posodobitvijo in postavitvijo novih samodejnih meteoroloških postaj v visokogorju. Poleg prenovljene postaje na Kredarici so postavljene nove postaje na Voglu, Kaninu, Vršiču, Rudnem polju, Predelu, Korenskem in Pavličevem sedlu, Krvavcu, Rogli in drugod.

Meteorologom so se pri izvajanju meritev na Kredarici leta 2006 pridružili pripadniki Slovenske vojske, ki poleg meteoroloških opazovanj, skrbijo tudi za helikopterski prevoz opazovalcev in vsega potrebnega na najvišjo meteorološko postajo.

Dogovor o sodelovanju med obrambnim in okoljskim ministrstvom z namenom razvoja meteorološke dejavnosti z vidika obrambnega sistema je bil sicer podpisan že leta 2003. V soboto pa bosta ministrstvi potrdili nadaljevanje skupnega dela s podpisom sporazuma o sodelovanju pri izvajanju meteorološke, hidrološke, oceanografske in lavinske dejavnosti ter pri spremljanju in preučevanju naravnih nesreč.