Podjetja #družba 23.8.2015 8:20

Na Gorenjskem stopnja registrirane brezposelnosti ostaja najnižja v državi

Kanal, 23. avgusta - Gorenjska ostaja regija z najnižjo stopnjo brezposelnosti v Sloveniji. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila maja 8,6-odstotna, na ravni države pa 12,3-odstotna. Čeprav brezposelnost pada, je še daleč od številke iz predkriznega leta 2008, ko je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih kar polovico manj oseb kot danes.

Slovenija, Kranj. Panorama Kranja. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Slovenija, Kranj.
Panorama Kranja.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Konec julija letos je bilo na Gorenjskem evidentiranih 7106 brezposelnih oseb, kar je za 2,1 odstotka manj kot mesec pred tem in za 9,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Stopnja brezposelnosti je znašala 8,6 odstotka, kar je za 0,9 odstotne točke manj kot konec lanskega julija, v Sloveniji pa se je brezposelnost v tem času znižala za 0,7 odstotne točke.

Tako kot vsako leto naj bi se število prijavljenih oseb v evidenci brezposelnih zmanjševalo vse do konca septembra, proti koncu leta pa se bo njihovo število ponovno malo povečalo. "Ob koncu leta pričakujemo na Gorenjskem približno 7500 brezposelnih oseb, kot jih je bilo v mesecu maju tega leta," je za STA pojasnil direktor kranjske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Drago Perc.

Na zavodu sicer ne pričakujejo večjega števila brezposelnih na račun odpuščanj, saj nobeno od gorenjskih podjetjih ni napovedalo večjega števila presežnih delavcev. Vprašanje pa je, kako bo s Pekom, ki je v minulih mesecih zaradi prestrukturiranja odpustil več deset ljudi. Zaenkrat nadaljnja usoda tržiškega obutvenega podjetja še ni jasna.

Že sicer je stopnja brezposelnosti na Gorenjskem najvišja prav na območju Tržiča, kjer je 10,9-odstotna, a tudi tam pada. Sledijo Jesenice z 9,9-odstotno stopnjo registrirane brezposelnosti, Kranj z 8,8-odstotno in Radovljica z 8,6-odstotno. Najbolje gre škofjeloškemu območju s 6,4-odstotno stopnjo registrirane brezposelnosti.

Gorenjska ima sicer glede na slovenske regije z 8,6 odstotka še vedno najnižjo stopnjo registrirane brezposelnosti, saj ima naslednja območna služba Nova Gorica kar za 1,7 odstotne točke višjo. Poleg tega na Gorenjskem beležijo hitrejši upad števila brezposelnih kot na ravni države.

Kljub zniževanju brezposelnosti pa so številke izpred krize še vedno nedosegljive. Tako so na Gorenjskem najnižjo število prijavljenih brezposelnih oseb beležili junija 2008, ko je bilo 3607 brezposelnih. To je skoraj še enkrat manj kot danes.