20.8.2015 12:26

"Mlade aktiviramo z našim odnosom do sveta in sočloveka"

Ljubljana, 20. avgusta - Jan Peloza, predsednik mladinske organizacije Brez izgovora Slovenija je na področju mladinskih organizacij aktiven že od svojega 15 leta, ko je organiziral svojo prvo izmenjavo. Zanima ga zdrav življenjski slog in trajnostni razvoj. Po koncu študija strateškega komuniciranja na ljubljanski FDV pa si želi v tujino na doktorski študij.

Ljubljana. Predsednik organizacije Brez izgovorov Slovenija. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Predsednik organizacije Brez izgovorov Slovenija.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana. Predsednik organizacije Brez izgovorov Slovenija. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Predsednik organizacije Brez izgovorov Slovenija.
Foto: Anže Malovrh/STA

29-letnik je bil v svoji bogati karieri med drugim organizator dveh Evropskih mladinskih konferenc o alkoholni politiki, Evropske mladinske konference o tobačni politiki, 3. Evropskega mladinskega kongresa, vodil pa je tudi Evropsko regionalno srečanje pred Globalno konferenco za trajnostni razvoj Rio+20.

V letošnjem letu so v mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija prejeli nagrado Evropske komisije za Evropsko mladinsko konferenco o alkoholni politiki (APYN) za najboljši evropski mladinski projekt v kategoriji srečanj mladih z odločevalci in oblikovalci politik. Za mlade je ključnega pomena, da teme kot so zdrav življenjski slog, trajnostni razvoj, podnebne spremembe razumejo ter se na teh področjih tudi aktivirajo, meni Jan. Najlažji način aktivacije mladih pa je po njegovem mnenju mobilnost mladih, ki mogoča, da mladi preko spoznavanja različnih krajev in kultur, spoznavajo tematike, ki na prvi pogled zanje morda niso privlačne.

Evropska unija sicer zagotavlja sredstva za različne projekte, vendar je med sofinanciranimi projekti tudi veliko slabih, je kritičen Jan. "Drugače povedano dosti je tudi mešanja zraka, da nekdo nekaj naredi, samo zato, da je narejeno, ne pa zato, da bi se kaj spremenilo".

Jan priznava, da ni borec proti alkoholu, kot ga pogosto dojemajo, saj ga pije tudi sam. Uživalcev alkohola je med mladimi v Evropski uniji že okoli 70 do 80 odstotkov, pojasnjuje, zato je cilj njihove organizacije predvsem preprečevanja in zmanjševanja škode zaradi alkohola.

"Kar je največji izziv dandanes je prepričati mladinske organizacije, zakaj je pomembno delovati trajnostno. Zakaj bi morali vse dopise kopirati na recikliran papir in zakaj je pomembno, da na svojih aktivnostih nimajo alkohola", pravi Jan.

V Evropski uniji so za nacionalno alkoholno politiko odgovorne države članice same. Strategija EU o alkoholu pa jim pomaga uskladiti ukrepe za zmanjšanje škodljivih posledic uživanja alkohola v EU. Več o strategiji na tem mestu. Na mladinski ravni se s preprečevanjem in zmanjševanjem škode povezane z alkoholom ukvarja Mednarodna evropska mladinska zveza za alkoholno politiko (APYN). Več o organizaciji