#družba 31.7.2015 11:03

V Sloveniji julija spet deflacija

Ljubljana, 31. julija - V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin julija na mesečni ravni znižale za 0,8 odstotka, na letni pa za 0,4 odstotka. Na deflacijo na mesečni ravni so precej vplivale poletne razprodaje, k letni pa so največ prispevale nižje cene naftnih derivatov.

Ljubljana. Cene bencina julija 2012. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cene bencina julija 2012.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Cena, trgovina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cena, trgovina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Povprečje v zadnjih 12 mesecih kaže na 0,4-odstotni padec cen. Lani so v istem obdobju zabeležili 0,9-odstotno rast, so danes sporočili s statističnega urada.

Največ oz. 0,8 odstotne točke so k letni deflaciji prispevale nižje cene naftnih derivatov. Tekoča goriva so se pocenila za 16 odstotkov, pogonska pa za 9,7 odstotka. K deflaciji so 0,2 odstotni točki prispevale nižje cene počitniških paketov, po 0,1 odstotne točke pa še nižje cene plina in osebnih avtomobilov. Opazneje se je pocenil letalski potniški prevoz, za 10,6 odstotka.

K letni rasti cen so 0,2 odstotni točki prispevale višje cene hrane, izraziteje cene sadja, ki so šle navzgor za 12,7 odstotka. Po 0,1 odstotne točke so prispevale višje cene opreme za šport, komunalnih in drugih storitev, zavarovanja, telefonskih in internetnih storitev, zdravja ter alkoholnih pijač in tobaka.

Trajno blago se je julija na letni ravni pocenilo za 1,6 odstotka, blago dnevne porabe pa za odstotek. Tudi poltrajno blago se je podražilo za odstotek. Storitve so se podražile za 0,4 odstotka.

Največji padec cen je bil v skupinah prevoz, stanovanje in stanovanjska oprema. V povprečju višje kot pred letom pa so bile cene v skupinah komunikacije, hrana in brezalkoholne pijače, raznovrstno blago in storitve, zdravje, alkoholne pijače in tobak in izobraževanje.

V mesečni primerjavi so na julijsko deflacijo najbolj, z 1,1 odstotne točke vplivale poletne razprodaje oblek in obutve. V primerjavi z junijem so se te cene znižale za 14,6 odstotka. Po 0,1 odstotne točke so prispevale še nižje cene sadja in zelenjave ter naftnih derivatov. Glede na junij je bilo sadje cenejše za 4,5 odstotka, zelenjava za 4,6 odstotka, tekoča goriva za 3,9 odstotka, pogonska za 1,1 odstotka.

K višanju cen pa so na mesečni ravni 0,3 odstotne točke prispevale višje cene počitnic v paketu, ki so bile dražje za 9,1 odstotka. 0,2 odstotne točke so k višjim cenam prispevale še višje cene telefonskih in internetnih storitev.

Julija so se cene, merjene s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, na letni ravni znižale za 0,7 odstotka, medtem ko so se lanskega julija zvišale za 0,3 odstotka. V 12-mesečnem povprečju so se julija cene znižale za 0,4 odstotka, v enakem obdobju lani pa zvišale za 0,9 odstotka. Mesečni padec cen je bil po tem indeksu, ki se uporablja za primerjave v EU, 0,7-odstoten.