Podjetja 1.8.2015 9:11

Na Obali in v zdraviliščih zadovoljni z dosedanjo poletno sezono

Koper/Portorož/Celje, 1. avgusta - Poletna turistična sezona je na vrhuncu. Z dobrim obiskom se lahko pohvalijo tako hoteli na Obali kot tudi slovenska naravna zdravilišča. V Občini Piran so hoteli julija zabeležili za okoli šest odstotkov več nočitev kot julija lani, slovenska zdravilišča pa kljub upadu števila ruskih gostov beležijo skupno boljši obisk kot lani.

Hrvaška. Morje, turizem, plaža, sonce, sončenje, turist, poletje. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Morje, turizem, plaža, sonce, sončenje, turist, poletje.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Hoteli v piranski občini so bili julija v povprečju 92-odstotno zasedeni, gostje pa so ustvarili za več kot 175.000 nočitev. Med gosti prevladujejo tujci, ki jih je bilo okoli 75 odstotkov in ki so v primerjavi z lani ustvarili za desetino več nočitev, je za STA povedala Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož. Med tujimi gosti je največ Avstrijcev in Italijanov, sledijo Nemci in Rusi. V združenju pričakujejo, da se bo število Italijanov avgusta še povečalo.

V piranski občini beležijo tudi zelo veliko dnevnih obiskovalcev. V tamkajšnji turistično-informativni pisarni se jih dnevno oglasi okoli 600. V združenju pričakujejo, da bo tudi avgust prinesel podobne turistične rezultate kot julij.

Tudi na območju koprske občine so turistični delavci glede poletne sezone optimistični. Turistične zmogljivosti so trenutno med tednom zasedene okoli 80-odstotno, za vikend nekoliko več. Kot so za STA še sporočili iz Mestne občine Koper, si želijo, da bi se letos približali lanskim številkam, ko je bila koprska občina "absolutna zmagovalka med občinami po indeksu rasti nočitev". Te so se lani na letni ravni v primerjavi z letom 2013 povečale za 10,3 odstotka, ob tem pa so lani prvič zabeležili več tujih kot domačih gostov.

Za točne podatke o letošnji sezoni bo po, kot navajajo v Kopru, potrebno počakati na konec poletne sezone, sicer pa med gosti tradicionalno prevladujejo Slovenci, Italijani, Nemci in Avstrijci.

Z letošnjim obiskom so kljub precejšnjemu upadu števila ruskih gostov zelo zadovoljni v slovenskih naravnih zdraviliščih, saj imajo marsikatere terme v tem času polno zasedene svoje hotelske in kamp zmogljivosti. Tako se visoka pričakovanja za letošnjo sezono v glavnem uresničujejo, v večini zdravilišč bodo dosegli ali celo presegli zastavljene cilje, je za STA navedel direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.

Kot poudarja, so intenzivno večmesečno delo in skrbno načrtovani programi "obrodili bogate sadove v slovenskih naravnih zdraviliščih", saj beležijo zelo dobre polletne rezultate, trend rasti pa se nadaljuje tudi v poletje. V prvih šestih mesecih letos je slovenska naravna zdravilišča obiskalo za 9,7 odstotka več domačih gostov in za 5,3 odstotka več tujih gostov kot lani. Natančnejši podatki za mesec julij pa bodo znani predvidoma prihodnji teden.

"Predvsem dobri rezultati med domačimi gosti so, kot kaže, posledica ugodnejše gospodarske klime," med drugim pravi Altbauer in izpostavlja še dober obisk gostov iz Avstrije, ki ustvarijo že slabo tretjino vseh ustvarjenih prenočitev med tujimi gosti. Dobre znake okrevanja kažejo ponovno gostje iz Italije, narašča število gostov s Hrvaške, Nizozemske in Izraela, izpostavlja Altbauer.

Na drugi strani je število prenočitev gostov iz Rusije letos upadlo za 41 odstotkov, kar je poglaviten razlog za skupni polletni dvoodstotni padec števila nočitev med tujimi gosti ob sicer že omenjeni 5,3-odstotni rasti števila tujih gostov. Razlog je med drugim tradicionalno izredno dolga doba bivanja ruskih gostov.