Podjetja 30.7.2015 11:27

Prihodek v trgovini na drobno v polletju malenkost višji kot lani

Ljubljana, 30. julija - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil po podatkih statističnega urada v prvi polovici letošnjega leta za 0,9 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Junija je bil za 1,6 odstotka nižji kot maja, a za 0,6 odstotka višji kot junija lani. Zvišuje se tudi prihodek od prodaje storitev.

Ljubljana. Gazirane pijače, sokovi. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gazirane pijače, sokovi.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prihodek od prodaje v trgovini na drobno brez motornih goriv se je junija na mesečni ravni znižal za 1,2 odstotka. V trgovini z živili, pijačami in tobakom je ostal enak kot maja, prihodek od prodaje v trgovini z neživili brez motornih goriv pa se je znižal za 2,9 odstotka, izhaja iz danes objavljenih podatkov državnega statističnega urada.

Glede na lanski junij je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno brez motornih goriv nižji za 0,7 odstotka. Prihodek od prodaje živil, pijač in tobaka je bil višji za 0,2 odstotka, prihodek od prodaje neživil brez motornih goriv pa se je znižal za dva odstotka.

V prvi polovici letošnjega leta je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno brez motornih goriv višji za 1,3 odstotka. Od tega je bil prihodek, ustvarjen v trgovini z živili, s pijačami in tobakom, višji za odstotek, v trgovini z neživili brez motornih goriv pa za 1,5 odstotka.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na debelo in drobno z motornimi vozili in od popravil le teh se je junija glede na maj zvišal za 0,9 odstotka, glede na junij lani pa je bil višji za 19 odstotkov. Od povprečnega prihodka v letu 2010 je bil višji za 28,2 odstotka. Prihodek v prvi polovici letošnjega leta pa je bil za 14,2 odstotka višji od prihodka v istem obdobju lani.

Prihodek od prodaje storitev je bil maja za 0,6 odstotka višji kot mesec prej. Najbolj se je zvišal v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, kar je predvsem posledica višjega prihodka v pravnih in računovodskih dejavnostih. Višji je bil še prihodek v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, v dejavnosti promet in skladiščenje ter v gostinstvu. Nižji kot v prejšnjem mesecu je bil le prihodek v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih.

Prihodek od prodaje storitev je bil maja višji tudi glede na lanski maj, in sicer za tri odstotke. K rasti prihodka od prodaje storitev na medletni ravni so največ prispevala podjetja v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih. Prihodek je v teh dejavnostih medletno rasel v vseh mesecih letošnjega leta; maja je bil za 14,3 odstotka višji kot v enakem lanskem mesecu.

Na dvig prihodka v teh dejavnostih je po ocenah statističnega urada vplivalo predvsem povečanje prihodka v zaposlovalnih dejavnostih. Višji kot pred enim letom je bil še prihodek v gostinstvu, v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih ter v dejavnosti promet in skladiščenje. Prihodek od prodaje storitev se je v medletni primerjavi znižal le v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, kar je posledica znižanja prihodka v telekomunikacijskih dejavnostih.

Prihodek od prodaje v trgovini na debelo se je v maju na mesečni ravni znova zvišal, in sicer za 0,5 odstotka. Glede na prihodek, ustvarjen v trgovini na debelo v maju 2014, pa je bil višji za 3,2 odstotka, je še sporočil statistični urad.