Podjetja 29.7.2015 16:29

Poslovanje Telekoma nad načrti; nadzorniki za nadaljevanje privatizacije

Ljubljana, 29. julija - V Telekomu Slovenije so po današnji seji nadzornega sveta razkrili prve informacije o poslovanju v prvem letošnjem polletju. EBITDA v polletju je nad načrti, v drugem četrtletju pa na ravni lanskega. Nadzorniki so potrdili tudi dokumentacijo o združitvi makedonskih operaterjev One in Vip ter spomnili, da je treba privatizacijo čim prej zaključiti.

Ljubljana. Ljubljana, stolpnica Telekoma Slovenije. Foto: Peter Černuta/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljana, stolpnica Telekoma Slovenije.
Foto: Peter Černuta/STA
Arhiv STA

Skupina Telekom Slovenije je v prvih šestih mesecih letošnjega leta dosegla 104,4 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBITDA). To je za sedem odstotkov več od načrtovanega.

EBITDA v drugem četrtletju letošnjega leta je, ob izločitvi učinkov Gibtelecoma in družbe One na poslovanje skupine, na ravni doseženega v enakem obdobju lanskega leta, so še razkrili v telekomunikacijskem operaterju.

Skladno s finančnim koledarjem bodo podrobnejše nerevidirane rezultate poslovanja skupine v prvih šestih mesecih letošnjega leta predstavili 27. avgusta.

V Telekomu ob tem poudarjajo, da ima skupina jasno začrtano strategijo in vizijo nadaljnjega razvoja, ki jo uspešno uresničuje. Za leto 2015 načrtuje 66 milijonov evrov čistega poslovnega izida, 198 milijonov evrov EBITDA in do 107 milijonov evrov naložb. "Skupina Telekom Slovenije z navedenimi aktivnostmi in z doseženim rezultatom dokazuje, da je njeno poslovanje stabilno, razvojno naravnano in da uspešno uresničuje zastavljene cilje," so dejali.

Tudi v prihodnje bo skupina cilje dosegala s povečevanjem števila uporabnikov, s konsolidacijo na posameznih trgih, na katerih je prisotna, s celovito ponudbo storitev informacijsko-komunikacijske tehnologije v poslovnem segmentu in s ponudbo novih storitev. Skupina Telekom Slovenije bo še naprej izvajala optimizacijo vseh vrst stroškov in nadaljevala s kadrovskim prestrukturiranjem oz. z zagotavljanjem optimalnega števila zaposlenih glede na potrebe delovnega procesa posameznih družb v skupini, so napovedali.

"Konkurenčna prednost skupine Telekom Slovenije je in bo vrhunska kakovost storitev, nadaljnji razvoj pa bo temeljil na visokih standardih družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja," navajajo.

Sicer pa je nadzorni svet Telekoma Slovenije na današnji seji tudi obravnaval in potrdil dokumente, ki so sestavni del pogodbe o združitvi družb Telekomove makedonske družbe One z operaterjem Vip v lasti Telekoma Austria. S potrditvijo in podpisom dokumentov k pogodbi o združitvi prehaja združitev operaterjev One in Vip v zaključno fazo.

Telekom Slovenije ocenjuje, da je bil z izdajo soglasja makedonske komisije za varstvo konkurence, s katerim je ta 8. julija dovolila združitev One in Vip, izpolnjen zadnji pogoj v postopku prodaje večinskega deleža delnic družbe. Družba Telekom Slovenije je prodajni proces vseskozi aktivno podpirala, ob tem pa poudarjala, da je tako za tekoče poslovanje kot njen nadaljnji razvoj pomembno, da se postopek, ki sicer poteka že skoraj dve leti, čim prej zaključi, so še zapisali.