Podjetja 29.7.2015 16:16

Glaser: Odločitev Sija kaže na velik potencial Perutnine Ptuj

Ptuj, 29. julija - Nadzorniki Perutnine Ptuj so s potrditvijo predloga dokapitalizacije družbe za 40 milijonov evrov s strani skupine Sij uresničili eno temeljnih zahtev bank upnic. Ponujena dokapitalizacija je dvakratnik zahteve bank, kar kaže, da Sij razume velik razvojni potencial Perutnine Ptuj, pravi prvi mož ptujske družbe Roman Glaser.

Ptuj. Predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Ptuj.
Predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Perutnine Ptuj, je svetovalec, francoska banka BNP Paribas, po dobrem letu dela nadzornemu svetu Perutnine Ptuj predlagala potrditev enega od dveh potencialnih dokapitalizatorjev. Banke upnice so v reprogramu posojil do leta 2020 postavile pričakovanje, da se bo Perutnina Ptuj do konca letošnjega leta dokapitalizirala za najmanj 20 milijonov evrov.

"Predlog skupine Sij, ki so ga nadzorniki potrdili soglasno, kaže na izjemno poglobljeno razumevanje razvojnih potencialov Perutnine Ptuj," je v sporočilu zapisal predsednik uprave Perutnine Ptuj Glaser.

Dodal je, da so trendi na področju potrošnje perutninskega mesa še izrazitejši, kot so bili doslej, ter da so perutninsko meso in živila na njegovi osnovi najbolj zaželena proteinska prehranska sestavina na globalni ravni.

"Zaposleni, kooperanti, strateški partnerji in tudi potrošniki bodo s to potezo pridobili ekonomsko in družbeno odgovornega partnerja, ki je s svojimi dosedanjimi potezami in dejanji že dokazal svoj odnos do slovenskega gospodarstva in njegove internacionalizacije," meni Glaser.

Konec avgusta pričakuje še skupščinsko potrditev tega sklepa. Meni, da delničarji ne bodo potrjevali le bančne zahteve po dokapitalizaciji, ampak tudi "novo ero dolgoročnega razvojnega obdobja, z dodanimi vrednostmi za vse deležnike, vključno z izbranim dokapitalizatorjem, ki v svojem predlogu vidi mnoge potenciale za diverzifikacijo dosedanje specializacije".

Največji delničarji Perutnine Ptuj so Merkur (24,26 odstotka), Perutninarska zadruga Ptuj (23,57 odstotka), Holding PMP (10,20 odstotka), Kapitalska družba (9,91 odstotka) in Probanka (7,68 odstotka), je razvidno iz spletne strani družbe.

Iz družbe Sij - Slovenska industrija jekla so danes sporočili, da so nadzorniki potrdili novo strategijo, po kateri bodo diverzificirali poslovanje in vstopili tudi v prehrambeno industrijo. Prvi primer je namera za lastniški vstop v Perutnino Ptuj z dokapitalizacijo v višini 40 milijonov evrov, načrtujejo pa postati tudi večinski lastnik te družbe.

Iz Perutnine Ptuj so danes sporočili tudi, da se je nadzorni svet seznanil s poslovanjem v prvem polletju letos, v katerem je družba ustvarila tri milijone evrov dobička, skupina pa 3,1 milijona evrov. Dobiček pred davki, obrestmi, amortizacijo in odpisi (EBITDA) na ravni matične družbe je znašal 6,9 milijona evrov, na ravni skupine pa 10,8 milijona evrov.