Podjetja 29.7.2015 15:09

Sij vstopa v prehrambeno industrijo

Ljubljana, 29. julija - Nadzorniki družbe Sij - Slovenska industrija jekla so potrdili strategijo postopne diverzifikacije poslovanja skupine, ki predvideva dolgoročni lastniški vstop v prehrambeno industrijo. Pri tem so nadzorniki že potrdili predlog, da bi Sij s 40 milijoni evrov dokapitaliziral Perutnino Ptuj.

Ptuj. Perutnina Ptuj. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ptuj.
Perutnina Ptuj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je Sij danes objavil na spletni strani Ljubljanske borze, je nadzorni svet med konkretnimi projekti iz strategije potrdil predlog uprave za sodelovanje pri lastniškem prestrukturiranju in dokapitalizaciji družbe Perutnina Ptuj.

Ponudbo za 40-milijonsko dokapitalizacijo Perutnine Ptuj je v torek obravnaval tudi nadzorni svet družbe Perutnina Ptuj in jo soglasno potrdil. Odločitev bo morala potrditi še skupščina delničarjev Perutnine Ptuj.

"Če bo tudi skupščina potrdila omenjeno dokapitalizacijsko ponudbo skupine Sij, bo to prvi korak v smeri realizacije strateške poslovne diverzifikacije skupine Sij in njena pomembna dolgoročna naložba," so zapisali v sporočilu.

Srednjeročni cilj je pridobiti večinski delež v Perutnini Ptuj in družbo aktivno upravljati v skladu z usmeritvami korporativnega upravljanja skupine.

Kot so še sporočili, skupina Sij vse od vstopa večinskega strateškega lastnika leta 2007 dokazuje odločno privrženost strategiji trajnostnega razvoja skupine, vključno z ohranitvijo delovnih mest v Sloveniji in vsestranskim razvojem zaposlenih.

Skupina je v obdobju 2007-2014 izvedla več kot 400-milijonski naložbeni cikel, občutno izboljšala svojo konkurenčnost na mednarodnih trgih in povečala dodano vrednost na zaposlenega za 30 odstotkov, na okoli 55.000 evrov v letu 2014, navajajo.

"Upoštevajoč razvojni potencial slovenske prehrambene industrije in, konkretno, Perutnine Ptuj, bo skupina Sij v primeru uspešne dokapitalizacije največje mesnopredelovalne družbe v Sloveniji tudi naprej zagotavljala njen nadaljnji razvoj in širitev poslovanja," napovedujejo v Siju.

Zaradi pogodbenih omejitev varovanja poslovnih skrivnosti do nadaljnjega ne bodo dajali podrobnejših pojasnil. Načrte, povezane s strateško diverzifikacijo poslovanja, bo uprava družbe podrobneje predstavila na posebej za to sklicani tiskovni konferenci, predvidoma po zaključku postopkov, povezanih z dokapitalizacijo, so napovedali.