#družba 28.7.2015 13:42

Bruselj začel izvajati strategijo EU za alpsko regijo

Bruselj, 28. julija - Evropska komisija je danes uradno začela z izvajanjem strategije EU za alpsko regijo, četrte makroregionalne strategije EU. Ta bo več kot 70 milijonom državljanov omogočila, da bodo uživali koristi tesnejšega sodelovanja na področju raziskav in inovacij, podpore malim in srednjim podjetjem, mobilnosti, turizma in upravljanja energetskih virov.

Bled. Gorenjska, Bled. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Bled.
Gorenjska, Bled.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Makroregionalna strategija pokriva sedem držav, in sicer pet članic EU (Nemčija, Francija, Italija, Avstrija in Slovenija) ter Liechtenstein in Švico. Skupno zajema 48 regij, so sporočili iz komisije.

"Alpske regije so znane po dolgi tradiciji sodelovanja in imajo že vzpostavljene številne mreže in združenja, cilj te strategije pa je okrepiti obstoječo solidarnost. Gre za četrto makroregionalno strategijo v Evropi in izkušnje kažejo, da je uspeh teh strategij močno odvisen od zavezanosti in poistovetenja z njihovimi cilji," je ocenila komisarka za regionalno politiko Corina Cretu.

Po njenem mnenju je zato potrebno močno politično vodstvo in aktivno sodelovanje vseh regionalnih in nacionalnih partnerjev, da bi lahko v celoti izkoristili potencial strategije EU za alpsko regijo.

Komisija je namreč ugotovila, da je treba oblikovati zanesljiv in učinkovit model upravljanja za regijo in zato upa, da bodo strategijo še letos podprli voditelji držav in vlad EU.

Ti so na zasedanju decembra 2013 sicer komisijo pozvali, naj v sodelovanju z državami članicami do sredine leta 2015 pripravi strategijo EU za alpsko regijo. V strategiji so na splošno upoštevani rezultati obsežnega spletnega javnega posvetovanja, ki je bilo izvedeno med julijem in oktobrom lani.