16.7.2015 15:46

"Tradicija ima lahko tudi sodoben pridih"

Ljubljana, 16. julija - Martina Fekonja je diplomirana etnologinja in kulturna antropologinja, ki trenutno dela na organizaciji Mednarodnega literarnega festivala Vilenica v okviru Društva slovenskih pisateljev. Leta 2010 se je udeležila mednarodne izmenjave na temo ljudske glasbe Ethno France v Parizu, nato pa podoben projekt organizirala tudi v Sloveniji.

Ljubljana. Etnologinja in kulturna antropologinja Martina Fekonja. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Etnologinja in kulturna antropologinja Martina Fekonja.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana. Etnologinja in kulturna antropologinja Martina Fekonja. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Etnologinja in kulturna antropologinja Martina Fekonja.
Foto: Anže Malovrh/STA

Po pariškem vzoru je leta 2012 nastal projekt z naslovom Folk it up, Slovenia, ki so se ga udeležili mladi glasbeniki iz Cipra, Estonije, Francije, Škotske in Slovenije, ki se ukvarjajo s poustvarjanjem ljudske glasbe svoje države. Sredstva za festival so pridobili s prijavo na evropski razpis prek zavoda Movit, kar je bil tudi njihov glavni vir dohodka, pojasnjuje Martina.

Zavod za razvoj mobilnosti mladih Movit izvaja naloge Nacionalne agencije v programih EU na področju mladine. Zavod omogoča pridobitev podpore za različne oblike učnih mobilnosti v mladinskem delu ter izvaja aktivnosti za splošni razvoj mladinskega dela in neformalnega učenja Več o zavodu Movit

S projektom Folk it up, Slovenia so želeli mladim in širši javnosti predstaviti pomen ljudske glasbe pri oblikovanju identitete, širjenju evropske zavesti ter mlade spodbuditi k delu v umetnosti in kulturi.

Mlada etnologinja se sicer vključuje v mnoge projekte prek katerih poskuša ohranjati ljudsko izročilo. V lanskem letu je prevzela tudi vodenje skupine Trškogorskih ljudskih pevk iz Novega mesta, ki ohranjajo tradicijo ljudske glasbe. "To je del nas, treba je ohranjati kar imamo, ljudska glasbe je lepa, preprosta, izhaja iz vsakdana, daje pa tudi veliko možnosti za nadaljnje razvijanje in interpretacijo," meni mlada etnologinja.

Martina poudarja nujnost ohranjanja tradicije, saj je ta del naše identitete, je nekaj, po čemer se razlikujemo od drugih. "Zanimanje za ohranjanje tradicije obstaja, ker je ljudem to zanimivo, ker jih povabi nazaj v otroštvo, prikliče lepe in zanimive spomine," pravi Martina.