Podjetja 3.7.2015 15:55

Minister Počivalšek verjame v prihodnost tržiškega Peka

Tržič, 3. julija - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je danes obiskal tržiški Peko, ki se sooča s finančnimi težavami. Minister je prepričan, da Peko ima prihodnost in se bo osebno zavzel za čimprejšnjo odobritev potrebnega obratnega kapitala. Tržiški gospodarstveniki so ministra opozorili tudi na druge težave, s katerimi se srečujejo.

Tržič, Občina Tržič. Okrogle miza, ki jo je SMC pripravila s predstavniki lokalnega gospodarstva na temo Priložnosti in perspektive tržiškega in regijskega gospodarstva. Foto: Tinkara Zupan/STA

Tržič, Občina Tržič.
Okrogle miza, ki jo je SMC pripravila s predstavniki lokalnega gospodarstva na temo Priložnosti in perspektive tržiškega in regijskega gospodarstva.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kot je povedal Počivalšek, že dlje časa prejema različne informacije glede Peka, z današnjim obiskom podjetja pa se je želel prepričati o tem, ali je Peko v stanju, da v prihodnje preživi na trgu. "Z različnih koncev sem bil bombardiran z informacijami, da je Peko tehnološko zastarel in da ne more na ekonomsko sprejemljiv način v Tržiču več proizvajati obutve," je pojasnil.

Vodstvo Peka je ministru danes predstavilo osnovno dejavnost proizvodnje obuval, pa tudi poslovne rezultate in načrte za prihodnost, ki ob uspešnem prestrukturiranju obetajo nadaljnje delovanje in razvoj podjetja. Minister je prišel do zaključka, da sta organizacija dela in pomen znanja v izdelku tolikšna, da Peko kot nišni proizvajalec lahko preživi.

Trenutno Peko sicer tarejo hude finančne težave. Že več mesecev se namreč z bankami dogovarja za 700.000 evrov obratnih sredstev za nakup materiala in financiranje proizvodnje. Ministru se to zdi povsem nesprejemljivo. "Naša naloga je, da pod nujno zagotovimo, da bodo banke omogočile Peku proizvodnjo," je izpostavil minister in dodal, da se bo za to zavzel tudi sam osebno.

"Ne razumem, v čem je problem, da banke, ki smo jih napolnili z milijardami denarja, ne želijo kreditirati tovarne s 350 delavci z bornimi 700.000 evri," je še dodal minister. Podobnega mnenja je tržiški župan Borut Sajovic, ki je opozoril, da banke ne opravljajo svoje funkcije, predvsem pa so prepočasne in neodzivne, česar si ne moremo privoščiti.

Med posameznimi bankami so sicer razlike in v tem primeru naj bi bil po neuradnih informacijah problem na strani NLB. Prav od letošnjega leta pa bo odvisna nadaljnja usoda Peka, je opozoril Sajovic in dodal, da se nova kolekcija Pekove obutve prodaja dobro in da ustvarja pozitivno tekoče poslovanje.

"Interes države je, da se proizvodnja v Peku nadaljuje, ker ima ekonomsko osnovo. Če zapravimo teh 350 delovnih mest, smo jih zapravili za vedno," je opozoril minister. Kot je sklenil, je sedaj prva naloga zagotoviti finančno osnovo za poslovanje. Nato pa bo treba iti v privatizacijo in iskati trajnejšo rešitev za naprej.

Počivalšek se je po obisku Peka na okrogli mizi, ki sta jo pripravila poslanka SMC Andreja Potočnik in lokalni odbor stranke, sestal še z drugimi tržiškimi gospodarstveniki. Ti so ministra opozorili na težave pri pridobivanju gradbenih dovoljenj, pomanjkanje šolanih kadrov za delo v sodobni industriji, previsoko obdavčitev dela, pa tudi na nejasno strategijo EU glede globalnega položaja industrije v odnosu do azijske konkurence.

Minister je gospodarstvenikom predstavitev predloge, s katerimi se bo vlada lotila zagotavljanja pogojev za gospodarski razvoj. Odgovoril pa je tudi na nekatere pomisleke glede privatizacije. Kot je poudaril, zagovarja premišljeno privatizacijo v korist Slovenije in podjetij, ki se prodajajo. Prodajo Mercatorja in Žita v tem smislu vidi kot škodljivo. Od Družbe za upravljanje terjatev bank in Slovenskega državnega holdinga pa pričakuje, da bosta spoštovala nacionalne interese.