#družba 3.7.2015 14:59

Rekonstruirana škofjeloška centralna čistilna naprava tudi uradno odprta

Škofja Loka, 3. julija - Občina Škofja Loka je danes tudi uradno odprla nadgrajeno in posodobljeno centralno čistilno napravo, ki je bila zgrajena v okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Sore. S tem se 13,9 milijona evrov vreden projekt izgradnje nove komunalne infrastrukture na območju škofjeloške občine tudi zaključuje.

Čistilna naprava, ki je bila zgrajena na lokaciji prvotne naprave in neprekinjeno deluje že od leta 1974, je bila v okviru omenjenega projekta zgrajena praktično na novo. Gradnja, ki je potekala ob nenehnem obratovanju, se je začela poleti leta 2012 in se je končala konec junija 2014. S koncem letošnjega junija se je zaključilo tudi njeno enoletno poskusno obratovanje.

Z novimi objekti in sodobno opremo centralna čistilna naprava lahko sedaj kakovostno čisti prejete odpadne vode in sledi standardom ter zahtevanim normam predpisov. Občina Škofja Loka s tem optimalno ureja čiščenje odpadne vode in tako varuje svoje vodne vire ter povečuje kakovost življenja svojih občanov za več generacij, so sporočili iz podjetja Dialog.

Centralna čistilna naprava Škofja Loka na Suhi omogoča čiščenje odpadnih voda in opravljanje storitev čiščenja do tretje stopnje. Omogoča tudi priključevanje novih kanalizacijskih sistemov in s tem čiščenje komunalnih odpadnih vod iz naselij, ki do sedaj še niso imela urejenega odvajanja in čiščenja odpadnih voda.

Naprava ima kapaciteto 45.600 populacijskih enot in v suhem vremenu sprejme približno 400 kubičnih metrov, v deževnem vremenu pa približno 700 kubičnih metrov odpadne vode na uro.

Vrednost gradnje čistilne naprave je bila 6,2 milijona evrov, vrednost izgradnje zadrževalnega bazena deževnih voda na isti lokaciji pa še dodatnega pol milijona evrov.

Gradbena dela v celotnem projektu odvijanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v občina Škofja Loka so sicer znašala 13,9 milijona evrov, od tega Kohezijski sklad EU prispeva 8,65, država pa 1,5 milijona evrov.