Podjetja 3.7.2015 13:48

Delničarjem Gorenja šest centov bruto dividenda na delnico

Velenje, 3. julija - Skupščina delničarjev Gorenja je sprejela sklep, da se od 4,2 milijona evrov lanskega bilančnega dobička za izplačilo dividend nameni 1,4 milijona evrov oz. šest centov bruto na delnico. Preostanek bilančnega dobička v višini 2,7 milijona evrov ostaja nerazporejen.

Velenje. Gorenje. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Velenje.
Gorenje.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Mali delničar Marko Grobelnik je sicer predlagal, da se za izplačilo dividend nameni 3,6 milijona evrov oz. 15 centov bruto na delnico, preostalih približno 574.000 evrov pa bi ostalo nerazporejenih. Ker je bil na glasovanju najprej sprejet predlog uprave in nadzornega sveta, glasovanja o nasprotnem predlogu ni bilo, so sporočili iz Gorenja.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac se je v predstavitvi delničarjem poleg leta 2014 dotaknil tudi aktualnega poslovanja. Prodaja Gorenja je v prvih mesecih leta 2015 upadla predvsem zaradi razmer v Rusiji in Ukrajini, kjer je trg padel za skoraj 50 odstotkov. Dobra prodaja v centralni in vzhodni Evropi, Avstraliji in Beneluksu tega izpada po Bobinčevi oceni ni mogla v celoti kompenzirati.

"Rusija počasi okreva in v Gorenju ocenjujemo, da bo v drugi polovici leta prodaja močnejša in tudi v skladu načrtovano letno dinamiko, za tretjo in četrto četrtletje namreč že prihaja več naročil tudi za Rusijo in Nemčijo, Gorenjeva največja trga," je dejal Bobinac.

To pa pripisuje tudi trženju novih kuhalnih aparatov in dizajnske linije kuhinjskih aparatov, razvite v sodelovanju z globalno znanim oblikovalcem. V celoti, tako Bobinac, bo izpad prodaje verjetno težko nadomestiti, vsekakor pa Gorenje ne bo izgubljalo tržnih deležev, ampak jih bo marsikje celo povečalo.

Že v drugem četrtletju je Gorenje tudi prilagodilo proizvodnjo dejanskim odpremam in tako znižalo zaloge. 136 delavcev je napotilo na čakanje na delo doma in s tem delno prilagodilo stroške dela dejanskemu obsegu proizvodnje v Sloveniji. Z rastjo naročil so se delavci postopoma vračali na delo, glavnina pa s 1. julijem. Zaradi velikega obsega naročil v prihodnjih mesecih je Gorenje začasno zaposlilo dodatnih 171 delavcev.

"Z vidika doseganja ciljev v letu 2015 ostajajo poleg prodajnih gibanj v Rusiji in Ukrajini največja neznanka tečajne razlike oz. njihov potencialni negativni vpliv. Predvsem bo rezultat v veliki meri povezan z razmerjem rublja proti evru. Obdobni rezultati prvega polletja bodo sicer objavljeni po obravnavi nadzornega sveta 21. avgusta 2015," je še dejal Bobinac.

Skupščina Gorenja, na kateri je bilo navzočega 50,09 odstotka kapitala s pravico glasovanja, je sicer danes upravi in nadzornemu svetu tudi podelila razrešnico za poslovno leto 2014.

Odločala je tudi o sejninah nadzornikov. Član nadzornega sveta bo tako za udeležbo na seji prejel sejnino v višini 275 evrov bruto. Nadzorniki bodo prejemali tudi osnovno plačilo za opravljanje funkcije, in sicer 15.000 evrov letno na posameznega člana.

Predsednik nadzornega sveta je upravičen tudi do doplačila v višini 50 odstotkov osnovnega plačila za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta, podpredsednik pa do 10-odstotnega doplačila.

Za letošnjega revizorja je bila imenovana ljubljanska družba Deloitte Revizija.