6.7.2015 9:00

Na inštitutu Soča razvili prototip robota za urjenje hoje

Ljubljana, 6. julija - Na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča so v okviru evropskega projekta Corbys razvili napreden prototip robota, ki pacientom po nevrološki poškodbi pomaga pri ponovnem učenju hoje. Naprava najprej zabeležili vzorec hoje in nato pacientu pomaga do pravilnih gibov.

Ljubljana, URI Soča. Prototip za ponovno učenje hoje Corbys. Foto: STA

Ljubljana, URI Soča.
Prototip za ponovno učenje hoje Corbys.
Foto: STA

Robot razbremeni terapevta tistega vidika njegovega dela, ki je najtežji, to je fizično delo popravljanja vzorca hoje. "Po nevrološki poškodbi potrebujemo dovolj veliko število ponovitev, kvalitetno izvedenih gibov, kar pomeni tisoč ali več ponovitev," je za STA pojasnil vodja službe za raziskave in razvoj prof. dr. Zlatko Matjačič.

Robot Corbys je nastal v sklopu istoimenskega evropskega projekta. Šlo je za štiriletni evropski projekt, v katerem je sodelovalo enajst partnerjev iz različnih evropskih držav. Inštitut Soča je bil zadolžen za specifikacijo in zasnovo sistema ter za eksperimentalni del in klinično evalvacijo.

Robotika je po besedah Matjačiča neizogibno utrla pot v klinično prakso v rehabilitaciji. Na začetku so bili ti koraki težki, saj se je pojavljajo vprašanje, ali bo robot kdaj nadomestil terapevta. A kmalu je postalo jasno, da to ni mogoče - robot je lahko samo zelo izpopolnjen pripomoček, katerega terapevt s svojim strokovnim znanjem uporablja pri delu.