#družba 3.7.2015 10:55

SI-CERT zabeležil več primerov izsiljevanja z intimnimi fotografijami

Ljubljana, 3. julija - V nacionalnem odzivnem centru SI-CERT so v prvi polovici leta zabeležili več primerov izsiljevanja z intimnimi fotografijami odraslih. Izsiljevanja se začnejo z navidezno nenevarnim pogovorom z neznanko na družbenem omrežju, finančna oškodovanja pa so lahko zelo visoka, od 1700 do 5000 evrov in več, opozarjajo v centru.

Ljubljana. Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Resno grožnjo v letu 2015 sicer predstavljajo okužbe z izsiljevalskimi virusi, ki se širijo v priponkah elektronske pošte ali prek okužb v mimohodu (drive-by download) in zašifrirajo uporabnikove datoteke. "Virusi postajajo vse bolj napredni in uporabnikom ne puščajo nobenih bližnjic do povrnitve njihovih dokumentov," so zapisali v sporočilu za javnost.

V primerjavi z lanskim letom je opazna tudi 10-odstotna rast spletnih goljufij in prevar, ki ciljajo na povprečnega spletnega uporabnika. Uporabniki so pogosto ogoljufani, ko zaradi želje po dobri kupčiji spregledajo očitne znake prevare: pri nakupu in prodaji v spletnih oglasnikih ter pri nakupovanju v lažnih spletnih trgovinah.

Število omrežnih incidentov se sicer hitro povečuje - v zadnjih šestih letih se je povečalo za šestkrat. Dosedanja polletna statistika nakazuje, da bo leto 2015 primerljivo z lanskim, ko je število obravnavanih omrežnih incidentov preseglo število 2000, saj je začetek julija že prinesel tisoči incident.