#družba 3.7.2015 9:45

Z zvezo za tehnično kulturo tudi letos več kot 600 mladih na tabore in poletne šole

Ljubljana, 3. julija - Zveza za tehnično kulturo Slovenije tudi v letošnjih poletnih počitnicah pripravlja številne tabore in poletne šole za učence, dijake in študente. Med njimi so biološki, astronomski in ornitološki tabori ter poletne šole elektronike in robotike, modelarstva in kemijskih znanosti. Skozi leto se na tovrstnih dejavnostih zvrsti več kot 600 mladih.

Šmihel pod Nanosom. Tabor, šotori, skavti. Foto: Tina Kosec/STA

Šmihel pod Nanosom.
Tabor, šotori, skavti.
Foto: Tina Kosec/STA

Zveza za tehnično kulturo tudi letos pripravlja okoli 25 taborov in šol v različnih koncih države. Večinoma so namenjeni osnovnošolcem iz tretjega triletja, nekaj pa jih pripravljajo tudi za dijake in študente, je za STA pojasnila Helena Lesar iz zveze.

Najbolj pester je po njenih besedah ravno ta teden, ko so pripravili osem različnih taborov in šol. Med njimi so ekološko-raziskovalni tabor v Murski Soboti, ekološki-lončarski tabor v Puconcih, ornitološki raziskovalni tabor v okolici Murske Sobote, astronomski tabor v Gornjih Petrovcih in poletna šola modelarstva pod Uršljo goro, ki se končuje danes s preizkusom letal in raketoplanov na slovenjgraškem letališču.

Ta teden se je že končal študentski raziskovalni tabor v Halozah, na katerem so imeli prednost pri udeležbi študenti geografije z mariborske filozofske fakultete. Prav tako se te dni končujeta šola elektronike in robotike v okolici Zreč ter šola kemijskih znanosti. Slednja je po besedah Lesarjeve tudi najbolj popularna, poteka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, namenjena pa je srednješolcem, ki v laboratorijih delajo različne kemijske poskuse.

V prihodnjih tednih med drugim pripravljajo še biološki tabor v Trenti, tabor računalništva in poletno šolo logike na Medvedjem Brdu, tabor inovativnih tehnologij v Ljubljani in mladinski interdisciplinarni raziskovalni tabor na Rogli.

Tabori in poletne šole so po besedah Lesarjeve nadgradnja različnih tekmovanj, ki jih zveza organizira med šolskim letom z različnih področij, med drugim logike, naravoslovja, biologije, modelarstva in konstruktorstva, udeleži pa se jih več kot 50.000 mladih. Kot je pojasnila, pomenijo nadgradnjo za tiste, ki si želijo pridobiti več informacij, kot jih dobijo v šoli, in poglobiti svoje znanje.

Zveza za tehnično kulturo sicer nekaj taborov in delavnic pripravi tudi med prvomajskimi in zimskimi počitnicami. Delno jih sofinancira zveza iz programa Mladini prijazna znanost, sicer pa udeleženci doplačajo prispevek od 60 do 200 evrov za teden.