Podjetja 2.7.2015 12:53

Predstavniki zaposlenih v NKBM po sestanku z novimi lastniki optimisti

Maribor, 2. julija - Nova lastnika NKBM, ameriški sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), sta se danes v Mariboru predstavila zaposlenim. Kot so sporočili iz banke, je sestanek potekal v pozitivnem vzdušju, zaposleni pa naj bi bili z izčrpno predstavitvijo načrtov razvoja banke zadovoljni. Z novimi lastniki so se srečali tudi predstavniki sindikata.

Ljubljana. Banka Nova KBM, stavba, logotip, napis, NKBM. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Banka Nova KBM, stavba, logotip, napis, NKBM.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je po sestanku povedal prvi mož NKBM Robert Senica, so tako vodstvo banke kot zaposleni zelo zadovoljni, da je postopek zaključen in da je negotovosti konec. Prav tako je zadovoljen, da so zaposleni investitorje sprejeli pozitivno in z iskrenim zaupanjem v njihove načrte glede razvoja banke.

"Pogledi vodstva banke in novih lastnikov so uprti v isto smer, to je v zagotavljanje nadaljnje rasti in razvoja banke," je dodal Senica.

Tudi predsednica sindikata v NKBM Mira Štiher se po današnjem srečanju počuti bolje, saj je povedala, da so s predstavitvijo v sindikatu zelo zadovoljni. Nova investitorja po njenih besedah napovedujeta bolj optimistično prihodnost.

"V sindikatu bomo sicer še vedno pozorno spremljali nadaljevanje postopka, a so nas za zdaj predstavniki Apolla in EBRD s predstavljenimi razvojnimi načrti pomirili," je povedala Štiherjeva.

Predsednik Sindikata bančništva Slovenije (SBS) Tomaž Boltin je za STA povedal, da je šlo v glavnem za vljudnostni sestanek, na katerem o konkretnih načrtih glede morebitnega odpuščanja tokrat niso govorili. Lastniki so jim zgolj predstavili svoje ambiciozne načrte, po katerih bi banka nekoč postala vodilna v Sloveniji. "Čez noč se ne bo spremenilo nič," je dejal Boltin, ki je potrdil, da so po srečanju z novimi lastniki optimistični.

Predstavnik Apolla Michele Raba, ki je zadovoljen s prvo uspešno investicijo v Sloveniji, je povedal, da v NKBM vidijo velik potencial za nadaljnjo rast in razvoj, hkrati pa se je zavezal, da bodo storili vse, da se banki vrne nekdanji sloves in da bo ta še naprej pomemben dejavnik pri gradnji uspešne nacionalne ekonomije.

Raba je še dodal, da nameravajo biti močan partner upravi, da bodo skrbeli za razvoj talentov v podjetju in privabljali nove ter da bodo nadaljevali politiko podpore lokalnemu okolju. Njihov glavni cilj ostaja zadovoljstvo obstoječih in novih komitentov, podjetij, institucij in drugih deležnikov.

Predstavnica EBRD Aparna Rao pa je na sestanku poudarila, da se veseli sodelovanja z Apollom pri uresničevanju strategije nadaljnje rasti. "Dobro je, da smo investitorji združili moči, predvsem pa izkušnje s področja prestrukturiranja v finančnem sektorju in poznavanje specifičnosti lokalnega trga. To je dober temelj za utrjevanje položaja in zaupanja banke na trgu," je dejala Raova.

Ugibanja o morebitnem množičnem odpuščanju po prevzemu s strani novih investitorjev tako vsaj za zdaj še naprej ostajajo zgolj ugibanja. Odpuščanja bi bila boleča zlasti za mariborsko regijo, kjer so se razmere prav zdaj začele nekoliko izboljševati.

"Vsako številčnejše odpuščanje lahko prispeva k ponovnemu zaostrovanju problematike brezposelnosti in poslabšanju socialnega položaja v regiji. Za kadre s področja bančništva v regiji ni na voljo drugih ustreznih delovnih mest, zato predvidevamo, da bi ti kadri morali novo zaposlitev iskati v drugih poklicih, dejavnostih in morda celo regijah," so za STA pojasnili na zavodu za zaposlovanje.

Kot so ob tem še dodali, se je pri njih od leta 2012 prijavilo 713 ljudi s poklicem bančnega uradnika, od tega največ lani. Po podatkih, ki jih imajo na zavodu na voljo, so se ti brezposelni največkrat ponovno zaposlili na področju finančnih in zavarovalniških dejavnosti ter v trgovini.