Mediji 2.7.2015 10:56

Marsowci v podkastih razmišljajo o zgodbah, ljudeh in velikih vprašanjih človeštva

Ljubljana, 2. julija - Na spletu je pred kratkim zaživel nov domači spletni medij Marsowci, ki ga ureja Delov kolumnist Lenart Kučić. Marsowci ponujajo podkaste o zgodbah, ljudeh in velikih vprašanjih človeštva, avtorji pa se z njimi vračajo na "začetek novinarske kariere".

Spletni medij Marsowci.

Spletni medij Marsowci.

Kot pojasnjuje Kučić, se je velika večina medijskih projektov v zadnjih letih začela in tudi končala s političnim manifestom, poslovnim modelom, predstavitvijo na elektronskih prosojnicah in nabiranjem vlagateljskega denarja.

Avtorji Marsowcev pa so se raje vrnili na začetek novinarske kariere, ko so prvič spregovorili v stari otroški mikrofon, fotokopirali izvode šolskega časopisa in razmišljali o zgodbah, ljudeh in velikih vprašanjih človeštva, ki so jih preprosto - zanimali.

O takšnih vprašanjih smo se neskončno radi pogovarjali, brali, razmišljali in iskali enako zvedave sogovornike. Takšni pogovorni žanri so se pri nas skoraj umaknili iz tradicionalnih medijev, a smo med poslušanjem tujih podkastov ugotovili, da pogovorne oddaje ne živijo samo na nočnih frekvencah javnih radiev. In sklenili, da jih bomo poskusili na spletu ustvarjati tudi sami.

Ustvarjalci pravijo, da je zvedavost verjetno najboljši opis njihovega dela in uredniške politike. V fotografskem podkastu Fotkast jih zanimajo ljudje, ki družbo doživljajo skozi objektiv fotografskega fotoaparata, saj so izjemno pozorni opazovalci, ki o svojem pogledu zelo redko spregovorijo z besedami. V podkastu Membranje pa predstavljajo avtorje, ki jih je v vsakem novem stoletju povezala želja, da bi bralcem pomagali razumeti zapletenosti sveta.

"Enaka želja bo usmerjala tudi prihodnje vsebinske kanale," napoveduje Kučić. Spletni medij Marsowci poleg Kučića ustvarjata še Darja Potočan in Marko Pirc.

Podkasti so v Sloveniji razmeroma malo znana medijska oblika, zato je podkastanje za nas predvsem poučna izkušnja, kjer skupaj s poslušalci spoznavamo njegova pravila, prednosti in omejitve. Ter priložnost, da se povežemo z ljudmi, ki jih še vedno vznemirjajo velika in mala vprašanja o življenju in svetu, znanosti in umetnosti, posamezniku in družbi.