#družba 30.6.2015 14:43

Ukinitev stroškov mobilnega gostovanja se obeta 2017

Bruselj, 30. junija - Latvijsko predsedstvo EU in predstavniki Evropskega parlamenta so dosegli kompromis glede ukinitve mobilnega gostovanja in uzakonitve internetne nevtralnosti. Kompromis predvideva ukinitev stroškov gostovanja sredi leta 2017 in uveljavlja nekoliko ohlapnejša pravila glede internetne nevtralnosti.

Ljubljana. Mobilna telefonija, telefon, komunikacije, mobitel, pametni telefon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mobilna telefonija, telefon, komunikacije, mobitel, pametni telefon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zeleno luč morajo formalno sicer prižgati še evropski poslanci na plenarni seji in članice EU na enem od ministrskih zasedanj, vendar pa so pogajanja po poročanju tujih tiskovnih agencij po slabih dveh letih bolj ali manj zaključena.

Dodatni stroški gostovanja bodo tako dokončno ukinjeni z junijem leta 2017, kot kompromis pa bodo z junijem prihodnje leto znižani na največ pet centov na minuto, dva centa za SMS-sporočilo in pet centov za prenos megabajta podatkov. Prvotni, ambicioznejši predlog Evropske komisije, je ukinitev stroškov gostovanja predvideval že za konec letošnjega leta.

Telekomunikacijski operaterji so si sicer izborili varovalko v obliki "pravične uporabe" oz. določnega limita pri gostovanju. Ta še ni določen in bo v domeni Evropske komisije. Z varovalko naj bi preprečili zlorabe novih pravil oz. t. i. stalno gostovanje - slovenski uporabnik bi naročnino po nižji ceni denimo sklenil na Hrvaškem, telefon pa nato ves čas uporabljal v Sloveniji.

Pogajalci so sklenili tudi dogovor o uzakonitvi internetne nevtralnosti na evropski ravni. Operaterji bodo morali ves internetni promet obravnavati enako, a z nekaterimi izjemami, npr. v primeru začasne preobremenjenosti omrežja ali hekerskih napadov. Kompromis operaterjem dovoljuje tudi ponujanje posebnih storitev z višjo kakovostjo povezave, a le v primeru, da te ne vplivajo na osnovni dostop do interneta.

Predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf opozarja, da je bil dogovor sprejet le o jedru uredbe, medtem ko morajo večino razlagalnega besedila še pripraviti. O tem delu uredbe se bodo pogajali v prihodnjih dneh.

Besedilo po njegovi oceni prinaša kompromis, ki bistveno odstopa od uredbe, ki jo je aprila lani v prvem branju sprejel Evropski parlament. "Pri ukinitvi stroškov gostovanja, ki je bilo sprva predvideno do konca leta 2015, so telekomunikacijska podjetja pridobila dodatno leto in pol - do junija 2017. Nevtralnost interneta pa je bistveno razvrednotena," je za STA ocenil Caf.

Ob tem opozarja, da bi ponujanje t. i. posebne storitve, katere dovoljuje kompromisni predlog, lahko pripeljalo do interneta dveh hitrosti. Pri tem pa na osnovi obstoječega osnutka ni povsem jasno, kdaj neka storitev lahko dobi status posebne storitve.

Kot posebna storitev se je po njegovih besedah doslej največkrat omenjala IP-televizija, ki pa se ne ponuja prek odprtega dostopa do interneta, ampak zgolj temelji na osnovi internetnega protokola. "Zaradi pravne nejasnosti, sedanji predlog vnaša pravno negotovost in bi pomenil dodatno delo za sodišča in regulatorje," še poudarja.

Iz Evropske komisije so ločeno sporočili še, da bo danes sklenjenemu kompromisu prihodnje leto sledila še temeljita prenova pravil o telekomunikacijah v EU, ki bo vključevala učinkovitejšo koordinacijo spektrov na ravni EU. Ustvarjanje pravih pogojev za digitalna omrežja in storitve za podporo rasti je ključni cilj načrta za enotni digitalni trg, so poudarili v Bruslju.