1.7.2015 17:00

Stroškom mobilnega gostovanja v EU se z letom 2017 obeta konec

Bruselj, 1. julija - Evropski parlament in države članice EU so ta teden dosegli kompromis glede ukinitve mobilnega gostovanja in uzakonitve internetne nevtralnosti. Kompromis predvideva ukinitev stroškov gostovanja z junijem 2017 in uveljavlja nekoliko ohlapnejša pravila glede internetne nevtralnosti.

Azerbajdžan, Baku. Evropske igre Baku 2015. Slikanje, telefon. Foto: Azertac/STA

Azerbajdžan, Baku.
Evropske igre Baku 2015.
Slikanje, telefon.
Foto: Azertac/STA

Zeleno luč morajo formalno sicer prižgati še evropski poslanci na plenarni seji in članice EU na enem od ministrskih zasedanj, vendar pa naj bi bila pogajanja po slabih dveh letih bolj ali manj zaključena.

Dodatni stroški gostovanja bodo tako dokončno ukinjeni z junijem leta 2017, kot kompromis pa bodo z junijem prihodnje leto znižani na največ pet centov na minuto klica, dva centa za SMS sporočilo in pet centov za prenos megabajta podatkov.

Telekomunikacijski operaterji so si sicer izborili varovalko v obliki "pravične uporabe" oziroma določnega limita pri gostovanju. Ta še ni določen in bo v domeni Evropske komisije.

Pogajalci so sklenili tudi dogovor o uzakonitvi internetne nevtralnosti na evropski ravni. Operaterji bodo morali ves internetni promet obravnavati enako, a z nekaterimi izjemami, npr. v primeru začasne preobremenjenosti omrežja ali hekerskih napadov.