Startupi 11.6.2015 14:05

Univerzitetni inkubatorji z dogovorom za razvoj akademskega podjetništva

Ljubljana, 11. junija - Univerzitetni inkubatorji ljubljanske, mariborske in primorske univerze so v Ljubljani podpisali dogovor o sodelovanju na področju podpore akademskemu podjetništvu v Sloveniji. Z okrepljenim sodelovanjem in izmenjavo dobrih praks želijo ustvariti standardiziran in geografsko uravnotežen podporni sistem.

Ljubljana. Ljubljanski univerzitetni inkubator - LUI. Foto Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Ljubljanski univerzitetni inkubator - LUI.
Foto Tamino Petelinšek/STA

"Potencial, ki ga imajo vse tri univerze, je bistveno večji, kot ga sedaj izkoriščamo. Zato smo ugotovili, da potrebujemo uravnoteženo podporo akademskemu podjetništvu," je na današnji novinarski konferenci poudarila direktorica Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja (LUI) Lidija Honzak. Podporo želijo okrepiti predvsem na področju vsebinske podpore razvoju idej in pri dejanski komercializaciji na trgu.

V sklopu sodelovanja bodo vsi trije univerzitetni inkubatorji - LUI, mariborska Tovarna podjemov in Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske - okrepili izmenjavo dobrih praks in mentorskih kadrov ter spodbujali nastajanje medfakultetnih in meduniverzitetnih podjetniških ekip. Način dela bo usmerjen v uporabo visokotehnološkega znanja, preseganju mej med panogami ter akademske hierarhije.

Kot so pojasnili predstavniki inkubatorjev, gre za nadaljevanje več let dobrega sodelovanja. Trije inkubatorji skupaj so doslej podprli 260 startupov, ki so ustvarili skoraj 700 delovnih mest in privabili za 23 milijonov evrov investicij.

Preživetje inkubiranih startupov je kar 90-odstotno, kar je bistveno več kot npr. v Silicijevi dolini, kjer odstotek po besedah Honzakove znaša le okoli 20 odstotkov. "Morda zato, ker nimajo tako dobrega podpornega okolja ali pa zato, ker niso tako podjetniško previdni, kot smo mi," je dodala.

Ob robu dogodka so se v t.i. startup salonu predstavili tudi nekateri študentski startupi, med drugim tudi ekipa Pel30, ki razvija tišji in natančnejši 3d-tiskalnik.

Direktor podjetja za razvoj medicinskih naprav Mesi Jakob Šušteršič, ki je svojo podjetniško pot začel ravno v LUI, pa je spregovoril o problemih, s katerimi se spopadajo v sedaj že 20-članski ekipi.

"Začeli so nas jemati resno, ko so prodali prvi sklop produktov, do takrat pa smo bili neki študenti v pisarni," je dejal. Trenutno delajo na 25 trgih, za letos pa načrtuje stoodstotno rast prihodkov na 600.000 evrov.

Konec leta bodo na trg poslali nov izdelek - tablični računalnik za zdravnike -, hkrati pa so tudi med desetimi finalisti za prestižno mednarodno nagrado Qualcomm Tricorder XPRIZE z nagradnim skladom 10 milijonov dolarjev.