Podjetja 28.5.2015 20:48

Na srečanju Summit 100 v Portorožu ob poslovnih tudi politični voditelji

Ljubljana, 28. maja - Portorož bo v ponedeljek in torek gostil srečanje poslovnih voditeljev JV Evrope Summit 100. Dogodek letos prvič poteka v Sloveniji, na njem pa bo rekordno število udeležencev govorilo o ovirah in priložnostih sodelovanja v regiji. Ob poslovnežih se bodo v Portorožu srečali tudi predsedniki držav regije.

Portorož. Portorož, mesto, naselje, turizem, pokrajina. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Portorož.
Portorož, mesto, naselje, turizem, pokrajina.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Summit 100 je skupna pobuda Združenja Manager, Srpske asocijacije menadžera in Hrvatske udruge poslodavaca ter Atlas Fundacije iz Črne gore, dogodek pa letos poteka že četrtič. Prvo srečanje je bilo organizirano leta 2011 v Srbiji, drugo v Črni gori, lani pa na Hrvaškem. Vsa srečanja so potekala pod pokroviteljstvom predsednika države gostitelja dogodka, tako bo tudi letos, ko bo Summit 100 gostil predsednik Borut Pahor.

Letošnji dogodek bo združil poslovne voditelje iz regije ter politično elito iz tega dela Evrope, evropsko komisarko za promet Violeto Bulc, vodjo Evropske investicijske banke Wernerja Hoyerja ter generalnega sekretarja Nordijskega sveta ministrov Dagfinna Hoybratena.

Poleg slovenskega predsednika bodo v Portorož prišli predsedniki vseh držav, ki sodelujejo v procesu Brdo, razen predsednikov Srbije in Albanije. Pričakujejo torej hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, predsednika predsedstva BiH Mladena Ivanića, makedonskega predsednika Gjorgeja Ivanova, kosovsko predsednico Atifete Jahjago ter črnogorskega predsednika Filipa Vujanovića.

Cilja procesa Brdo, pobude, ki jo je Pahor sprožil leta 2010, sta politično in gospodarsko stabilna regija ter povezovanje držav v regiji v luči njihove evroatlantske integracije.

Organizatorji vrha ocenjujejo, da so njihovi cilji - zavzemajo se za odpiranje trgov v regiji ter tudi skupen nastop na tretjih trgih - v veliki meri prekrivajo oziroma dopolnjujejo s cilji procesa Brdo, zato so prepričani, da bodo predsedniki s svojo navzočnostjo na vrhu dali tudi politično podporo projektom, o katerih bodo govorili poslovneži.

Predsedniki se bodo na neformalni večerji dobili že v nedeljo. Dogodek bo, kot napovedujejo v uradu predsednika, priložnost za okrepitev zaupanja med voditelji v regiji. Ocenjujejo namreč, da se je zaupanje med njimi v zadnjem času zmanjšalo, tudi v luči poslabšanja političnih razmer, pri čemer je zlasti v ospredju Makedonija.

Predsedniki držav, ki sodelujejo v procesu Brdo, se bodo sicer že čez teden dni dobili na formalnem srečanju v Budvi, pogovori v Portorožu bodo zato predvsem priložnost, da pred vrhom odkrito izmenjajo stališča glede aktualnih vprašanj.

V ponedeljek bodo imeli predsedniki dopoldne tudi priložnost za dvostranske pogovore, popoldne pa bodo sodelovali na panelu voditeljev procesa Brdo.

Delovna omizja na Summitu 100 bodo sicer razvrščena po gospodarskih sektorjih, na katerih bodo udeleženci razpravljali o ovirah in možnostih sodelovanja v regiji. Glavna tema tokratnega srečanja bo ustvarjanje gospodarskih priložnosti ter povezovanje na vseh področjih.

Pomemben del pogovorov se bo nanašal na vpliv prometa na konkurenčnost regije, o čemer bo spregovorila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Na eni od okroglih miz bo beseda tekla tudi o naložbenem načrtu Evropske komisije in njegovih priložnostih za regijo. Podrobnosti glede omenjenega načrta bo mogoče izvedeti iz prve roke, saj bo v Portorožu tudi glavni operativec Evropske komisije zanj Benjamin Angel, manjkal ne bo niti prvi mož Evropske investicijske banke Werner Hoyer.

Druga pomembna tema letošnjega srečanja bodo pametna mesta, ki lahko postanejo gonilna sila vključujoče in trajnostne rasti. Na enem od panelov bodo tako sodelovali župani nekaterih prestolnic držav v regiji, med njimi ljubljanski župan Zoran Janković.

Tokratni Summit 100 bo rekorden po številu udeležencev. V Portorožu je namreč v začetku prihodnjega tedna po zadnjih podatkih pričakovati 170 udeležencev iz 20 držav, prijave pa še potekajo, so za STA povedali v Združenju Manager. Največ bo predstavnikov iz regije (Slovenija, Srbija, Hrvaška, Makedonija, Bosna in Hercegovina ter Črna gora), dogodka pa se bodo udeležili tudi predstavniki številnih evropskih držav, pa tudi ZDA in Avstralije.

Summit 100 bo tudi medijsko dobro pokrit. Na dogodek se je do zdaj prek uradne spletne strani akreditiralo 60 novinarjev, pri čemer velja izpostaviti, da se je akreditirati mogoče tudi na spletni strani urada predsednika republike.