Mediji 28.5.2015 18:38

Kolektivno pogodbo za poklicne novinarje sodišče prepoznalo kot veljavno

Ljubljana, 28. maja - Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je na prvi stopnji odločilo, da kolektivna pogodba za poklicne novinarje, ki so jo sklenili decembra 1991, velja za takratnega podpisnika in njenega sedanjega pravnega naslednika, to je Medijsko zbornico, so sporočili iz Sindikata novinarjev Slovenije (SNS), kjer so danes prejeli sodbo.

Ljubljana. Novinarstvo, mediji, mikrofoni, izjava, novinarska konferenca, press. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Novinarstvo, mediji, mikrofoni, izjava, novinarska konferenca, press.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Medijska zbornica pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je junija 2013 vložila kolektivni spor v zvezi z veljavnostjo novinarske poklicne kolektivne pogodbe z argumentacijo, da so kot stranka pogodbe izstopili iz podpisništva že septembra 1998. Kot tožena stranka je SNS od aprila 1998 nasprotoval izstopu Medijske zbornice.

Izstop po mnenju SNS ni bil izveden po postopkih, ki jih določa kolektivna pogodba. Sodišče je sedaj ugotovilo, da institut izstopa iz podpisništva ni določen s kolektivno pogodbo, zato odstopa od le-te ni bilo, podpisniki pa lahko od veljavne pogodbe sporazumno odstopijo oz. jo odpovejo, kot je določeno s kolektivno pogodbo in z zakonom o kolektivnih pogodbah.

Izvršni odbor SNS v zvezi z odločitvijo sodišča ugotavlja, da je kot podpisnik poklicne kolektivne pogodbe od njene sklenitve do danes skrbel, da se je kolektivna pogodba izvrševala in ohranila kljub spornemu izstopu iz podpisništva leta 1998. Stališče Medijske zbornice je bilo po mnenju izvršnega odbora pomembna blokada za posodobitev kolektivne pogodbe.

"V kolikor bo sedanja razsodba v kolektivnem sporu obveljala, pričakujemo, da bomo skupaj s socialnimi partnerji nadaljevali prizadevanja za organizacijo in izvedbo pogajanj za poklicno kolektivno pogodbo razširjene veljavnosti, to je pogodbe, ki bo minimalni standard za opravljanje novinarskega poklica v vsakem mediju, ki dejavnost tudi v javnem interesu opravlja v Sloveniji," je še v izjavi zapisalo vodstvo sindikata.

Z odločitvijo sodišča je seznanjena tudi predsednica Medijske zbornice Irma Gubanec, njene vsebine pa zaenkrat ne želi komentirati. V izjavi za STA je pojasnila, da si bodo v zbornici vzeli nekaj dni časa za podrobno proučitev sodbe in se nato odločili, ali bodo vložili pritožbo. "Večja verjetnost pa je, da bomo našli argumente za pritožbo in se obrnili na višjo stopnjo," je dejala.

Odločitev zbornice v zvezi s pritožbo bo po napovedih Gubančeve znana predvidoma v tednu dni, rok za pritožbo pa se bo iztekel v 15 dneh od vročitve sodbe.

Medijska zbornica pri GZS in SNS sicer v kolektivnem delovnem sporu v zvezi z veljavnostjo kolektivne pogodbe za poklicne novinarje nista uspela skleniti poravnave. Na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani je zbornica sprožila spor za odpoved kolektivne pogodbe, in sicer za nazaj od 1. septembra 1998. Takrat je namreč pravni predhodnik zbornice Združenja za tisk in medije izstopil iz sopodpisništva pogodbe.

V zbornici so v predlogu za sodno varstvo zagovarjali stališče, da sedaj veljavna kolektivna pogodba zavezuje le še javni zavod Radiotelevizija Slovenija (RTVS), ki je edini podpisal aneksa h kolektivni poklicni pogodbi za novinarje v letu 2004.