Podjetja 27.5.2015 11:47

Akrapovič po končanju selitve v Črnomelj s polno močjo

Ivančna Gorica/Črnomelj, 27. maja - Ivanški Akrapovič, ki je te dni končal osemmesečno selitev proizvodnje v Črnomelj in že deluje s polno močjo, je v prvem četrtletju ustvaril 22,77 milijona evrov prihodka in tako primerljivi lanski izid presegel za nekaj več kot 4,5 milijona evrov. Zaradi selitve bo Akrapovičev polletni izid nekoliko slabši, a še vedno boljši od lanskega.

Ivančna Gorica, prostori podjetja Akrapovič. Izpušni sistem podjetja Akrapovič. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ivančna Gorica, prostori podjetja Akrapovič.
Izpušni sistem podjetja Akrapovič.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik upravnega odbora družbe Igor Akrapovič je za STA povedal, da je njihov četrtletni dobiček iz poslovanja (EBIT) dosegel nekaj manj kot 4,18 milijona evrov, medtem ko je lanski znašal 2,65 milijona evrov. Glede polletnega poslovanja je napovedal, da bo drugo četrtletje, predvsem zaradi selitve in 14-dnevnega izpada proizvodnje aprila in maja, nekoliko slabše.

Sicer pa letos načrtujejo približno 80 milijonov evrov prodaje in dobiček, ki naj bi zaradi stroškov selitve - ta naj bi jih skupaj stala približno 18 milijonov evrov - predvidoma ostal na lanski ravni.

Dodal je, da računajo, da bo njihova prodaja v dveh letih presegla sto milijonov evrov. V okviru teh načrtov naj bi v prihodnjih letih razmišljali tudi o svojih predstavništvih v Južni Ameriki in Aziji, s čimer bi se radi znebili tamkajšnjih visokih carinskih dajatev. Vse to pa naj bi sledilo po konsolidaciji črnomaljske proizvodnje, je dejal.

Akrapovič ima v svojih črnomaljskih prostorih skupaj z novim logističnim centrom na razpolago 23.000 kvadratnih metrov, kar naj bi pri zdajšnjem razvojnem ritmu zadostovalo za približno pet let. Po tem, ko so v Črnomelj prenesli ivanško proizvodnjo, pa tam zaposlujejo približno 600 ljudi.

Družba je v Črnomlju na novo lani zaposlila približno 200 delavcev in letos še približno 60. Letos naj bi dodatno zaposlovali le še zaradi večjih potreb in predvidoma posamično.

Akrapovič, ki zdaj zaposluje skupaj nekaj več kot 800 ljudi, je v Ivančni Gorici ohranil vodstvo družbe, razvojni oddelek, livarno, orodjarno in oddelek predproizvodnje.

Število zaposlenih v Črnomlju nameravajo postopoma zviševati za predvidoma 70 na leto, v Ivančni Gorici pa naj bi ohranili predvidoma 250 do 300 zaposlenih in zaradi povečanja naročil tamkajšnje zmogljivosti - predvsem v livarni - nekoliko okrepili. V Ivančni Gorici v prihodnjih letih predvidevajo tudi gradnji novega testnega središča in nove upravne stavbe.

Ob sedanji rasti naj bi v prihodnjih treh ali štirih letih v Beli krajini zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi pa naj bi število zaposlenih v prihodnjih letih doseglo približno 1000, je še napovedal Akrapovič.