Podjetja #družba 21.5.2015 15:50

Ustanovljeno Slovensko inovacijsko stičišče

Ljubljana, 21. maja - Skupina predstavnikov znanstvene in gospodarske sfere je danes v prostorih ljubljanske univerze ustanovila Slovensko inovacijsko stičišče. Poslanstvo stičišča je prispevati k vseslovenskemu povezovanju inovacijskih potencialov, obstoječih znanj in veščin, z namenom ustvarjanja inovacijske odličnosti Slovenije.

Ljubljana, Univerza v Ljubljani. Ustanovna skupščina Slovenskega inovacijskega stičišča (SIS), na kateri so med drugim sprejeli pogodbo o ustanovitvi SIS, program dela in finančni načrt. Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, Univerza v Ljubljani.
Ustanovna skupščina Slovenskega inovacijskega stičišča (SIS), na kateri so med drugim sprejeli pogodbo o ustanovitvi SIS, program dela in finančni načrt.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, Univerza v Ljubljani. Ustanovna skupščina Slovenskega inovacijskega stičišča (SIS), na kateri so med drugim sprejeli pogodbo o ustanovitvi SIS, program dela in finančni načrt. Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, Univerza v Ljubljani.
Ustanovna skupščina Slovenskega inovacijskega stičišča (SIS), na kateri so med drugim sprejeli pogodbo o ustanovitvi SIS, program dela in finančni načrt.
Foto: Aljoša Rehar/STA

V Sloveniji imamo na inštitutih, univerzah, podjetjih veliko znanja, a je pogosto nepovezano pogosto in zato nima tistega učinka, ki bi ga lahko imelo. Istočasno Slovenija potrebuje razvojni preboj in ravno povezovanje lahko pripelje do mehanizma, ki bi pomagal v tej smeri, je na ustanovni skupščini pojasnil rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik.

"Slovensko inovacijsko stičišče vidim kot tisto organizacijsko obliko, ki bo skupaj z vsemu udeleženci usmerila naš pogled v prihodnost, v projekte, ki bodo v naslednjih nekaj letih lahko dali nove tehnološke rešitve, nove trge, nova delovna mesta," je povedal.

Ustanovno listino za stičišče, katerega idejne korenine sicer segajo v leto 2013, je danes podpisalo okrog 20 znanstvenih, gospodarskih in tak imenovanih vmesnih organizacij.

V svet članov so izvolili po tri predstavnike za vsako od treh skupin ustanoviteljev. Za gospodarsko sfero so izvolili predstavnike družb Gorenje, BTC in Lek, skupino inštitutov in univerz bodo zastopali predstavniki Instituta Jožef Stefan, Univerze v Ljubljani in Nacionalnega inštituta za biologijo, skupino vmesnih organizacij pa predstavniki SID banke, Mestne občine Ljubljana in Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije.

V roku nekaj mesecev naj bi uredili vse administrativne zadeve, predvidoma jeseni pa vzpostavili pisarno in izbrali direktorja stičišča. Predviden je letni proračun v višini okrog 150.000 evrov, s čimer bi pokrili plače treh zaposlenih in delo strokovnjakov, je pojasnil nekdanji rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik.

Ustanovne skupščine se je udeležila tudi nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Ministrstvo po njenih besedah podpira tovrstne projekte, saj so nujno potrebni primeri dobrih praks, s katerimi bo Slovenija tudi regionalno in mednarodno pokazala svoje prednosti in potencial za prihodnji, na znanju temelječi razvoj.

Slovensko inovacijsko stičišče bo delovalo kot neprofitno evropsko ekonomsko interesno združenje, ki predstavlja sodobno obliko povezovanja organizacij in podjetij iz gospodarstva, raziskovalne, izobraževalne in širše družbene sfere v Sloveniji in sosednjih državah. S slednjimi želijo razvijati razvojno-inovacijsko os Trst-Ljubljana-Maribor-Zagreb-Gradec.

Stičišče bo delovalo na projekten način kot povezovalna točka vseh, ki želijo povezati razvojne potenciale in inovativne rešitve različnih strok in področij za prenos znanja na trg, v organizacije javnega sektorja in v življenjska okolja. Bo stičišče samostojno vodenih projektov, ki imajo organizacijsko, vsebinsko in finančno avtonomijo ter skupno nastopajo za doseganje večjih sinergijskih učinkov.

Pripravljalo bo podatkovne baze znanja pridobljenega v raziskovalnih institucijah in razvojnih oddelkih ter podatkovne baze potreb po znanju in razvojnem delu v neposredni proizvodnji in upravi.

Spodbujalo bo oblikovanje verig znanja in omogočalo vzpostavitve mešanih razvojno-raziskovalnih skupin, ki jih bodo sestavljali strokovnjaki iz inštitucij znanja in podjetij s kritično velikostjo in sposobnostjo vzpostavitve proizvodnih zmogljivosti za produkte z visoko dodano vrednostjo.