#družba 23.5.2015 9:00

Goriška bi lahko bila evropska destinacija za športni turizem

Nova Gorica, 23. maja - Gibanje Goriška.si je v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom pripravilo osnutek načrta za razvoj športnega turizma kot ene od nosilnih gospodarskih panog na Goriškem. Menijo namreč, da ima regija za to odlične potenciale, so povedali na nedavni novinarski konferenci.

Bovec. Reka Soča, rafting, spust, turizem, narava. Foto: Aljoša Rehar/STA

Bovec.
Reka Soča, rafting, spust, turizem, narava.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Goriška je bila v preteklosti priljubljena destinacija športnikov, ki so tja na priprave prihajali iz Jugoslavije, srednje Evrope in Skandinavije. Gibanje Goriška.si meni, da bi lahko znova začeli privabljati športne ekipe, saj ima regija za to izjemen potencial.

"Naravne danosti, geografska umeščenost in solidna športna infrastruktura so naša zlata ruda," je prepričan mestni svetnik Goriška.si in koordinator projekta Goriška - evropska destinacija za športni turizem Simon Rosič.

Med glavnimi nosilci celovite ponudbe izpostavljajo šest lokacij: Sočo, Trnovsko-Banjško planoto, novogoriški skate park, Lijak, ki je že zdaj priljubljena točka jadralnih padalcev iz vse Evrope, Športni park Nova Gorica ter Goriško regijo nasploh kot destinacijo za tekaštvo, pohodništvo in kolesarjenje.

Ker so načrti zelo ambiciozni in dolgoročni, jih nameravajo izpeljati v dveh časovnih obdobjih. V obdobju dveh do treh let bi vzpodbujali povezovanje različnih akterjev in razvoj športnih dejavnosti, ki so izvedljive brez večjih finančnih vložkov in zagotavljajo zaslužek. S finančnim presežkom bi nato uresničili večje cilje, predvidoma v naslednjih desetih letih, pojasnjuje Rosič.

V tem okviru bi bilo treba zgraditi nove športne objekte, povečati nastanitvene zmogljivosti in pripraviti več športnih prireditev najvišje mednarodne ravni.

Strategijo bodo predali novogoriškemu županu Mateju Arčonu, ki zamisel podpira, glede morebitnega sofinanciranja gradnje novih športnih objektov pa pravi, da je najprej potrebna analiza stanja. "V skladu z razpoložljivimi sredstvi se bomo potem odločili, ali je smiselno vlagati ali ne. Na področju športne infrastrukture je občina naredila že veliko in tako bo tudi naprej," je dodal.

Ena od prioritet, ki jih je izpostavil Rosič, je pokriti bazen. Župan je pojasnil, da zanj trenutno končujejo idejno zasnovo. Prihodnje leto bi lahko dobili gradbeno dovoljenje, računajo pa, da bo bazen zgrajen do leta 2018.