Podjetja 8.5.2015 16:23

Litostroj Power do pomembnega posla v Romuniji

Ljubljana, 8. maja - Podjetje Litostroj Power, ki ponuja celovite rešitve za hidroenergetsko opremo in je od lanske pomladi v rokah češkega podjetja Energo-Pro, je pridobilo pomemben posel v Romuniji. V konzorciju z lokalnim partnerjem bodo obnovili in dobavili opremo za hidroelektrarno Stejaru. Projekt je vreden 75 milijonov evrov, so sporočili iz Litostroja.

Ljubljana, Litostroj.
Logotip Litostroja.
Foto: Domen Grögl/STA

Vodstvo podjetja Litostroj Power je danes podpisalo pogodbo za enega najobsežnejših projektov po prevzemu s strani češkega Energo-Pro. V konzorciju sodelujejo z vodilnim lokalnim partnerjem na področju energetskega in okoljskega inženiringa Romelectro, investitor pa je romunska Hidroelectrica.

Litostroj Power bo poskrbel za hidravlično zasnovo, testiranje modelov, proizvedel in dobavil bo štiri nove Francisove turbine in skrbel za nadzor montaže opreme, kar je vredno 20 milijonov evrov, preostali delež od skupnih 75 milijonov evrov pa odpade na Romelectro in njegove lokalne dobavitelje.

Hidroelektrarna Stejaru, ki letno proizvede 435 gigavatnih ur elektrike, je bila zgrajena med leti 1950 in 1960, takrat pa je bila ena največjih v Romuniji. Obnova elektrarne bo trajala sedem let, saj bodo agregate zamenjali postopoma in ob obratovanju ostalih agregatov.

Predsednik uprave Litostroja Power Emil Žižka je ob podpisu pogodbe dejal, da tudi s tem podpisom izpolnjujejo zaveze, ki jih je Energo-Pro dal ob nakupu družbe pred slabim letom dni. "Z izvedbo del na hidroelektrarni Stejaru bomo v izvozu ustvarili okoli 20 milijonov evrov prihodkov, kar dodatno stabilizira naše sicer uspešno poslovno leto," je dejal.

Poudaril je, da je Romunija za družbo pomemben trg. "S tem projektom dodatno krepimo tudi menjavo med obema državama, Slovenijo in Romunijo," je povedal Žižka, ki za Litostroj Power za letošnje leto napoveduje obseg podpisanih pogodb za nove projekte v skupni vrednosti okoli 70 milijonov evrov.

Hidroelectrica, ki ima v lasti 272 hidroelektrarn, od tega 205 manjših, letno proizvede okoli 20.000 gigavatnih ur elektrike. S svojimi elektrarnami poskrbi za 33 odstotkov vse proizvedene elektrike iz hidroelektrarn v Romuniji. Letos bodo za obnovo obstoječih hidroelektrarn namenili skupaj skoraj 300 milijonov evrov.